Kortebaan en feestweek in Beverwijk vervroegd naar juni

Door: Ab Jenema

Bron: Noord Hollands Dagblad

BEVERWIJK - De kortebaandraverij van Beverwijk is vervroegd. De paarden draven komend jaar niet op de tweede donderdag van augustus over de Breestraat, maar op 23 juni, ook een donderdag. De hele feestweek verhuist mee.

Dat bevestigt de nieuwe voorzitter van de Harddraverijstichting Prins Bernhard, Hans van der Linden. ,,We zijn nog in druk overleg met de gemeente, maar de verplaatsing is definitief, in verband met de andere kortebaandraverijen. Voor de vergunningen moet nog het nodige geregeld worden en voor de sponsoren.’’

De Feestweek Beverwijk, waaronder de wielerronde en het ringsteken, verhuizen volgens Van der Linden mee nar eind juni. Over de redenen voor de verplaatsing wil de voorzitter nu nog niet veel zeggen.

Van der Linden, oud-directeur van een assurantieadviesbureau, nam binnen het bestuur van Prins Bernhard onlangs de voorzittershamer over van Rob van Dooren.

De Beverwijkse Feestweek ging de afgelopen twee jaar niet door vanwege de coronamaatregelen. Traditioneel staat het tijdens de draverij, het hoogtepunt van de stadsfeesten, bomvol op de Breestraat, zodat het onmogelijk is om de anderhalve meter afstand te bewaren.

Oudste
De kortebaan van Beverwijk kan nog wel eens de oudste van Nederland zijn. Er wordt in elk geval al vanaf 1895 gekoerst. Dat gebeurde niet tussen 1960 en 1979, maar sindsdien staat het evenement vast op de kalender. Bij de herinrichting van de Breestraat enkele jaren geleden is nadrukkelijk rekening gehouden met de draverij: de weg moest breed genoeg gemaakt worden. De baan werd alleen 25 meter korter.

De 24-jarige pikeur Jaap van Rijn was in 2019 met de ruin Archange de Jiel de laatste winnaar in Beverwijk.

Kalender
De Kortebaanbond maakte woensdag de conceptkalender voor volgend jaar bekend. De eerste draverij is op 14 mei in Assendelft. Beverwijk staat dus gepland op 23 juni, IJmuiden op donderdag 21 juli, Santpoort op donderdag 4 augustus en Heemskerk op donderdag 1 september. De kortebaan van ’t Zand sluit op 10 oktober het seizoen af. Uiteraard onder voorbehoud van de coronamaatregelen.

Bron: Noord Hollands Dagblad

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
Café-Biljart Carillon
LEQUAL Online Marketing