Kunst in de vijver van Duinrust

Door: Ab Jenema

Foto: IJmuidercourant

BEVERWIJK – Donderdag 2 juli om 10.45 uur ontmoeten wethouders Brigitte van den Berg en Haydar Erol kunstenares Anne-Marie van Sprang op begraafplaats Duinrust. Zij heeft het beeld gemaakt dat daar recent in de vijver is geplaatst. Omdat plaatsing van het kunstobject gebeurde tijdens de strenge corona-maatregelen heeft er toen geen officieel moment plaatsgevonden. Nu is er alsnog gelegenheid voor beide betrokken wethouders om de kunstenares te spreken over haar werk.

Beeld voor de vijver van Duinrust
Met de verbouwing van de aula en ontmoetingsruimte op Duinrust, ontstond ook de wens voor een mooie sculptuur in de nabije omgeving. De vijver bleek hiervoor zeer geschikt. Kunstenares Anne-Marie van Sprang maakte meerdere mooie beelden in het water op andere locaties in het land en is gevraagd voor deze opdracht. Zij heeft een beeld ontworpen, geïnspireerd op eerder gemaakte beelden en op de plek zelf: Na de ingang zie je in meerdere of mindere mate altijd de vijver. Van binnenuit de aula is de vijver ook zichtbaar. Je kunt je voorstellen dat mensen zich binnen vooral concentreren op de bijeenkomst die daar plaatsvindt. Maar als men naar buiten gaat kun je een blik over het water te werpen.

Verdubbeling van het beeld door reflectie
Het figuur is androgyn, het gaat om de uitdrukking van een mens. Het figuur vertegenwoordigt een mens die een verbinding maakt tussen lucht en water. Hoe vlakker en minder begroeiingen in de vijver hoe meer het beeld al van verder weg kan ‘werken’. Je ziet iets in de verte, om het beeld goed te kunnen lezen kun je er naartoe gaan. Door de spiegeling in het water ontstaat een verdubbeling

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
Café-Biljart Carillon
LEQUAL Online Marketing