Kunstopdracht voor de Wilgenhoflaan

Door: Ab Jenema

BEVERWIJK - Aan de Wilgenhoflaan heeft in de periode 2009 tot december 2015 het beeld ‘Mens-Stad-Leven’ gestaan. Dit beeld stond eerder op het Stationsplein.
Na de herinrichting van het Stationsplein, is het beeld teruggeplaatst.
Cultuurwethouder Cecilia van Weel heeft de omwonenden van de Wilgenhoflaan in oktober 2015 toegezegd dat zij op de lege plek tegenover het voormalig klooster een nieuwe kunstuiting zouden krijgen.Aan de voorwaarden van de kunstuiting hebben direct omwonenden meegedacht.

 

Tijdens de door de gemeente georganiseerde bewonersavond zijn de volgende wensen naar voren gekomen: voor de hoek aan de Wilgenhoflaan is een kunstzinnige oplossing gevraagd dat de kenmerken verbondenheid, saamhorigheid, vrijheid (om ieder in zijn waarde te laten), een blik op de toekomst en voortdurende beweging tot uitdrukking brengt. Deze kenmerken zijn meegenomen in de uitgangspunten voor de opdracht formulering aan de kunstenaars.

 

Uit de twee schets presentaties door lokale kunstenaars hebben de omwonenden tijdens een tweede bewonersavond unaniem gekozen voor het ontwerp van Sjanneke van Herpen. Het college van B&W heeft daarom besloten haar de opdracht te gunnen.

Sjanneke van Herpen heeft een afgewogen voorstel van vijf mussen gepresenteerd,op een doorbroken, schuin opgaande 'muur', uit verlijmde grijs graniettegels, als één stuk gehouwen. De mussen vormen in materiaal één geheel met de muur en zijn ca 60 cm. groot. Schuin door de vogels loopt een ingelijmde glaslijn die licht doorlaat. Mussen staan bij Sjanneke voor huiselijkheid, menselijke aanwezigheid (Mus Domesticus!). Het werk heeft een monumentaal karakter dat goed past op de plek.
Naar verwachting wordt de kunstuiting dit najaar geplaatst.

advertenties

Verhuis- en Transportbedrijf Johan Post
Fietspoint
Autoverzekering vergelijken
Café-Biljart Carillon
Bloemsierkunst De Duinroos
Energie vergelijken
Beverwijkse Koeriersdienst en Stadspost
Goedkoopste Energieleverancier
TarwegrasKoning
Energie Vergelijken
Energievergelijker
Lenary.nl
Kentekencheck
Sim Only Check
goedbegin.eu
Vergelijk vaste lasten
Startpagina24.com
Ikvergelijk.nu
Online Casino Informatie
Telefoon.nl
Creditcard.nl