Laatste busreis naar Wronki

Door: Bos Media Services

Ook dit jaar wordt er weer gevaren over de Warta. (Foto: Rafal Gzylkowiak)

BEVERWIJK - De Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki organiseert voor de laatste keer de jaarlijkse busreis naar Polen. Van zondag 24 (Pinksterweekend) tot en met zondag 31 mei kan iedereen die dat wil meereizen om de stad Wronki en omgeving te bezoeken. 

In 1991, 25 jaar geleden, vond de eerste busreis plaats. Het IJzeren Gordijn was gevallen en veel Beverwijkers gingen mee om voor het eerst een voormalig communistisch land te bezoeken. Inmiddels zijn de grenzen verdwenen en voelen steeds meer mensen zich vrij om met eigen vervoer naar Midden-Europa te rijden. Bestuur en vrijwilligers van de stedenband blijven zich richten op werkbezoeken, uitwisselingen, stages enzovoort.

Deelname aan de reis staat open voor eenieder. De kosten van de busreis bedragen € 200,-. Het excursie- en activiteitenprogramma wordt tegen kostprijs aangeboden (circa € 120,-) en het is aan de deelnemers zelf om te bepalen waar zij willen logeren: bij vrienden of kennissen, in een gastgezin (de stichting bemiddelt eventueel in het vinden daarvan), in pension Kastzanka in de bossen in Rzecin, pension Western Relax aan de rivier de Warta in Karolewo of in Hotel Olympic***+, allemaal in de gemeente Wronki. Overnachten in Wronki kan al voor € 120,- p.p.p.w. inclusief ontbijt.

De achtdaagse reis wordt gemaakt met een royal class touringcar (maximaal 36 zitplaatsen) van Bakker Travel in Wormerveer. Op vijf van de zes verblijfsdagen wordt een excursie- en activiteitenprogramma aangeboden. Woensdag 27 mei is een vrije dag. Maandag 25 mei staat in het teken van een (hernieuwde) kennismaking met Wronki en omgeving. Er is onder meer een ontmoeting in het stadhuis met burgemeester Miroslaw Wieczór als gastheer. Voorts worden de stad en enkele dorpen bezichtigd, is er een boottocht over de rivier de Warta, wordt de lunch gebruikt in een school en wordt tijd ingeruimd voor het bezoeken van enkele bezienswaardigheden. Nieuw in Wronki is het Joodse Lapidarium, een gedenkplaats die in december is geopend.

De vrijdag staat in het teken van Poznan, de grootste stad in de nabijheid van Wronki. De oude markt en het stadscentrum worden bezocht, lunch en avondmaaltijd zijn in het Joodse restaurant Cymes en in de avond is het tijd voor de opera Aïda in het Grote Theater, ongetwijfeld één van de hoogtepunten van de reis. Voorts is een dag bedoeld om het Pruisisch openluchtmuseum te bezoeken en wordt een korte lezing gegeven over de meer dan duizend jaar oude banden tussen Nederland en Polen, met name over de rol die 'Hollanders' in Polen door de jaren heen hebben vervuld.
Er staat ook een bezoek aan een bierbrouwerij genoteerd.

Traditie is dat op de zaterdag voor vertrek de week wordt afgesloten met een barbecue, waarbij niet alleen de Nederlandse gasten, maar ook 'vrienden van Wronki' zijn uitgenodigd. Voor meer informatie en opgave voor de busreis: Wim Spruit (voorzitter stedenband), telefoonnummer 0251 212167 of e-mail [email protected]. Op de website www.beverwijk.wronki.nl is meer informatie over de activiteiten van de stichting te vinden. De stedenband is ook actief op Facebook.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing