Laatste fase verjonging laanbomen Marquette

Door: Jan Pronk

Heemskerk - Vanaf 1986 is de Marquettelaan in Heemskerk stapsgewijs vernieuwd met behoud van haar karakter. Hiermee kijken bezoekers op de meeste plekken alweer naar de zesde generatie laanbomen. Op 6 of 7 maart start de laatste fase van deze verjonging; 48 bomen worden gekapt. In het najaar worden 50 koningslinden met een stammaat van 30-35 cm teruggeplant in de laan.

 

Werkzaamheden

De kapwerkzaamheden duren maximaal 5 dagen. Daarna worden de stammen afgevoerd. Bij de start van de werkzaamheden, zijn twee boswachters van PWN met een informatietent aanwezig op landgoed Marquette om het publiek te woord staan en eventuele vragen persoonlijk te beantwoorden.  

 

Deel van het hout krijgt nieuwe bestemming op landgoed Marquette

Een aantal bruikbare boomstammen krijgt een nieuwe bestemming op het landgoed. Zo wordt van hout een fietsenrek gemaakt voor bij de personeelsingang en maakt een lokale houtzagerij twee picknickmeubels voor in de rozentuin. Bij de aanwezige boswachters is er de mogelijkheid om aanvullende ideeën voor het hout te delen.

 

Terugplanten koningslindes

De oude laan is aan het eind van de 19de aangeplant en bestond uit een combinatie van beuken en gewone lindes. De nieuwe aanplant bestaat uitsluitend uit koningslindes. PWN boswachter Paul van der Linden: 'De koningslinde heeft een positief effect op de bodem. Hierdoor kunnen prachtige bloemenweides onder de bomen tot ontwikkeling komen. Lindes hebben daarbij een lange levensverwachting en kunnen goed tegen wisselende waterstanden waardoor ze bestand zijn tegen drogere en nattere periodes.'

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing