Landschap als geschiedenisboek

Door: Ab Jenema

REGIO - Zondag 1 mei organiseert IVN Zuid-Kennemerland een boeiende fietsexcursie dwars door het recreatiegebied Spaarnwoude met als thema 'Het landschap als geschiedenisboek'. Een afwisselende fietstocht met veel geschiedenis en rijke historie. We stappen regelmatig af om kennis te maken met landschap, cultuurhistorie en natuur. Spaarnwoude beslaat het hele recreatiegebied van ruim 2750 hectare groot, gelegen tussen Amsterdam, Haarlem en Velsen.

 

Spaarnwoude is een prachtig gebied om te fietsen door mooie Hollandse polders met monumentale boerderijen en molens. En is bij uitstek geschikt om te laten zien hoe het landschap in de loop der eeuwen is veranderd. Ruim 5000 jaar geleden lag de kustlijn van Nederland bij het huidige dorpje Spaarnwoude. Landinwaarts was een enorm waddengebied, dat later in een moerasgebied veranderde waarin een veenlaag kon ontstaan. Zo ontstond het huidige veenweidegebied. Veel van die oude landschapskenmerken zijn nog in Spaarnwoude te vinden, evenals sporen van de strijd van de bewoners van dit gebied tegen het water. 

Deelnemers aan deze excursie komen langs monumenten en restanten uit ons verre en minder verre verleden; bijvoorbeeld de oude veenrivieren de Liede en het Spaarne. De oer-Hollandse strijd tegen het water komt juist in dit gebied heel goed naar voren. Start om 13.00 uur vanaf de Spaarndammerdijk bij het standbeeld van Hansje Brinkers in Spaarndam. Zorg voor goede schoenen en zo mogelijk een verrekijker. Deze tocht is niet geschikt voor kinderen. Duur: 1,5 uur. Deelname is gratis. Aanmelden en informatie bij Jannie Eijfferts 023-5370258 of [email protected]  

Of kijk op www.ivn.nl/zuidkennemerland

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing