Leerlingen halen voedsel huis-aan-huis op

Door: Raimond Bos

BEVERWIJK - Leerlingen uit de vierde klas havo van het Kennemer College hebben afgelopen week een maatschappelijke stage vervuld. Bij maar liefst 52 instellingen in Beverwijk en Heemskerk gingen ze aan de slag om zich in te zetten voor uiteenlopende projecten. Een groep van 46 leerlingen zamelde vrijdagmiddag voedsel in door in een aantal wijken de deuren langs te gaan.

Donderdag werden door de leerlingen flyers uitgedeeld om de inwoners van een aantal wijken te attenderen op de inzamelactie. Een dag later bezochten zij in tweetallen dezelfde woningen, toen om de levensmiddelen op te halen. Er werd gul gegeven, hetgeen uiteindelijk een flinke stapel kratten met voedsel opleverde. Een actie die door de vrijwilligers van Voedselbank IJmond-Noord met open armen werd ontvangen, want ten gevolge van de economische recessie lijkt de voedselstroom vanuit het bedrijfsleven af te nemen. De ingezamelde waren werden vrijdagmiddag gesorteerd en in stapelbare kratten gedaan. Bij het samenstellen van de pakketten wordt rekening gehouden met de samenstelling van het gezin waar het pakket terecht komt. Voor een 1-persoons huishouden of een 1-oudergezin wordt een kleiner pakket gemaakt, de kratten hebben verschillende kleuren afhankelijk van de bestemming.

De maatschappelijke stages zijn vanaf dit jaar verplicht voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. De leerlingen moeten gedurende hun schoolperiode een aantal uren actief deelnemen aan projecten bij een non-profit organisatie in de regio. Voor het Kennemer College werkt de vrijwilligerscentrale Beverwijk - Heemskerk als stagemakelaar. Veel leerlingen vervulden afgelopen donderdag en vrijdag hun stage bij een basisschool, veelal de school waar ze ooit zelf les kregen. Op de scholen gingen ze samen met de leerlingen aan de slag, zoals op de Beverwijkse Montessorischool, waar een nieuw techniekproject voor de leerlingen werd gestart onder begeleiding van de stagiaires. Zowel bij het Kennemer College als bij de Vrijwilligerscentrale was men overwegend positief over het verloop van de eerste maatschappelijke stage. Het enthousiasme van zowel de leerlingen als de deelnemende organisaties was groot.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing