Leerlingen Kennemer College leren debatteren

Door: Raimond Bos

BEVERWIJK - De leerlingen van het Kennemer College (havo-vwo) zijn op verschillende fronten actief met debatteren. Naast het debatteren in de les, doen de getalenteerde sprekers ook mee aan regionale en landelijke debatwedstrijden. Het wedstrijddebat is een goede leerschool om beter te communiceren. Deze weken deden de leerlingen mee aan het Model european parliament (MEP) en het Lagerhuis.

Het MEP is een simulatie van het Europees Parlement voor Europese scholieren. In de raadszaal van het Stadskantoor Beverwijk werd er stevig gedebatteerd over de stellingen "Coffeeshops moeten verboden worden in Nederland" en "Door toenemende kritiek op de Europese Unie in verschillende lidstaten is de toekomst van de EU onzeker. Hoe moet de EU er voor zorgen dat deze kritiek afneemt?" Verder werd er door iedere leerling apart een speech gegeven waarbij ze een minuut lang onvoorbereid over een stelling moesten spreken. De beste leerlingen plaatsten zich voor de regionale versie van het MEP.

"Iedereen wordt met meneer of mevrouw aangesproken, omdat het belangrijk is dat er goed gevousvoyeerd wordt door de Europarlementariërs. Verder begint iedereen op het moment dat hij/zij zijn mening naar voren mag brengen tijdens het debat met 'Voorzitter' en is gepaste kledij verplicht, iets waar ze op het Kennemer College in ieder geval geen problemen mee hebben", zegt delegatie lid Fréderique van Tiel.

Daarnaast deden leerlingen uit zeer verschillende jaarlagen mee aan de voorronde van het debattoernooi Onderweg naar het Lagerhuis in de Rode Hoed in Amsterdam. De leerlingen zijn druk bezig geweest om de tien landelijke en provinciale stellingen uit te werken, en moesten zich ook nog voorbereiden op drie actuele stellingen. Het Lagerhuis is de grootste debatwedstrijd van Nederland. Jaarlijks doen 200 scholen mee.

Op zaterdag 8 februari 2014 houdt het Kennemer College Open Huis van 09:30 tot 13:00 uur. De informatieavonden voor ouders van groep 8 leerlingen vinden plaats op dinsdag 18 februari 2014 om 19:30 uur (havo-vwo en beroepsgericht) en op woensdag 19 februari 2014 om 19:30 uur (mavo).

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing