Levenssappen in een bessenstruikkooi

Door: Ab Jenema

IJMOND - Leonard van Munster, kunstenaar uit Amsterdam, wordt regelmatig van zijn paard gebliksemd door de schoonheid van de natuur. Maar minstens even verrukt is hij van de glazen apparatuur die je doorgaans in laboratoria aantreft. Steriel, kwetsbaar en mooi. Tel daarbij op dat hij zich de laatste maanden als een ware Willy Wortel op de techniek van algenproductie heeft gestort, dan moet je niet vreemd staan te kijken dat hij speciaal voor Septembergras een wonderlijke buizeninstallatie ‘laat ontstaan’. Hij plaatst deze tijdens de tentoonstelling in de bessenstruikkooi in het park van Akerendam.

Door de glazen buizen van de installatie kolken straks lucht en vloeistof. Voor Leonard staat die vloeistof voor de levenssappen, voor de oorsprong van het leven, voor groei, bloei en vergankelijkheid. De buizen wringen zich dwars door de begroeiing heen van de struiken en planten. De lucht stuwt dan de vloeistof voort en probeert het weg te duwen, waardoor er een boven,- en onderdruk ontstaat. Een soort eb en vloed. Maar dan kwetsbaar, grillig en onvoorspelbaar. Net als de loop van ons leven.

Septembergras is een kunstwandeling van de Stichting kunst & cultuur Beverwijk. Ongeveer een uur kun je rondwandelen in de tuin van de zeventiende-eeuwse buitenplaats Akerendam, een verstilde oase in het drukke centrum van de IJmond. Negen dagen, van 4-12 september, zijn van 10-17 uur het park in (2.5 ha) een tiental kunstwerken te bekijken. Variërend van kleine bouwwerkjes tot bescheiden ingetogen voorwerpen. Graag reserveren in verband met corona. Zie www.septembergras.nl

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
Café-Biljart Carillon
LEQUAL Online Marketing