Lezing bij HGMK over de luchtoorlog boven IJmuiden

Door: Ab Jenema

BEVERWIJK - Op donderdag 23 juni zal de historisch onderzoeker Hans Nauta op uitnodiging van het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland zijn lezing houden over wat er in de 2e Wereldoorlog zich in de lucht boven IJmuiden afspeelde. Dit verhaal wordt gehouden in het BHK-gebouw, Groenelaan 74 in Beverwijk en begint om 20 uur (zaal open vanaf 19.30 u). Leden van het HGMK hebben gratis toegang op vertoon van hun ledenpas, anderen betalen € 4,- entree.

IJmuiden was in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke plaats voor de Duitse bezetter en werd dan ook tot Festung IJmuiden bestempeld en zwaar verdedigd. De havenstad werd herhaaldelijk vanuit de lucht aangevallen. In het begin van de oorlog waren de Hoogovens en haven nog een voornaam doelwit, later ook de betonnen onderkomens voor de motortorpedoboten. In de lente van 1944 kenden de luchtaanvallen een hoogtepunt, toen op één dag 390 bommenwerpers meer dan 1400 bommen afwierpen. Later zouden de betonnen Schnellbootbunkers met speciaal ontworpen bommen (Tallboys) worden aangevallen.

Tijdens de lezing zullen minder bekende achtergronden van de geallieerde luchtaanvallen en de Duitse luchtverdediging worden toegelicht.

De lezing zal worden ondersteund door een grote hoeveelheid beeldmateriaal in de vorm van unieke (lucht)foto’s  en stukjes filmmateriaal van bombardementen op IJmuiden die nooit eerder op televisie of internet vertoond zijn.

Hans Nauta is in het dagelijks leven historisch onderzoeker. In zijn vrije tijd bestudeert hij al meer dan 25 jaar de luchtoorlog boven Noord-Holland in binnen- en buitenlandse archieven. Hij heeft inmiddels een archief opgebouwd van vele tienduizenden documenten en beeldmateriaal.

Deze avond is de laatste keer dat het HGMK van het BHK-gebouw gebruik zal maken voor het houden van een lezing. Na de zomervakantie zullen alle HGMK-activiteiten zich concentreren in het nieuwe Historisch Informatie Centrum aan het Westerhoutplein dat begin september zal worden geopend.

Voor meer informatie over het HGMK zie www.hgmk.nl

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing