Lezing bij HGMK over het servituut van Akerendam

Door: Jan Pronk

IJMOND - Op donderdagavond 28 september houdt dhr. Geurtsen zijn verhaal over het nog altijd geldige servituut van de buitenplaats Akerendam in het Huis van Geschiedenis, Noorderwijkweg 2a in Beverwijk (achter het Museum Kennemerland aan het Westerhoutplein). De avond begint om 20 uur (zaal open vanaf 19.30 u) en de entree is € 5,- pp., leden van het HGMK hebben zoals altijd gratis toegang. Er kan niet meer gereserveerd worden, dus vol=vol!

De eigenaren van de buitenplaatsen aan de Wijkermeer hadden graag een vrij uitzicht vanuit hun huis, maar ook vanuit de speciaal gebouwde theekoepels. Op 2 mei 1780 werd dit vrije uitzicht voor Akerendam vastgelegd in een zgn. servituut, een akte van erfdienstbaarheid. In de loop der jaren werd er, met instemming van de toenmalige eigenaren, al aan geknabbeld. Denk maar aan de aanleg van de spoorlijn met de aanleg van het station Beverwijk en de Halve Maan  in 1867, nu 150 jaar geleden.

In 2007 had de Gemeente Beverwijk plannen voor de herinrichting van het Stationsplein, waar de toenmalige eigenaar, de Stichting Sluyterman van Loo in 2009 niet mee akkoord ging. Het werd een rechtszaak, waar de vraag was of het servituut van 1780 nog steeds rechtsgeldig was. Na veel archiefonderzoek door zowel Rein Geurtsen als Ellen Broersen, werd een dossier bij de rechtbank ingeleverd, waarna de uitspraak was dat de rechtsgeldigheid nog steeds gold. De Gemeente Beverwijk legde zich hier toen bij neer.

Over dit onderzoek in de archieven en de uitspraak van de rechtbank, met alle historische wetenswaardigheden die daar bij horen komt Rein Geurtsen zijn lezing houden.

In het recente “Kennemer verleden bulletin” van het HGMK wordt dit verhaal door Ellen Broersen uitgebreid voor het voetlicht gebracht. Deze uitgave zal deze avond ook te koop zijn voor €15,-. Beslist de moeite waard! 

advertenties

Verhuis- en Transportbedrijf Johan Post
Fietspoint
Autoverzekering vergelijken
Café-Biljart Carillon
Bloemsierkunst De Duinroos
Energie vergelijken
Beverwijkse Koeriersdienst en Stadspost
Goedkoopste Energieleverancier
TarwegrasKoning
Energie Vergelijken
Energievergelijker
Lenary.nl
Kentekencheck
Sim Only Check
goedbegin.eu
Vergelijk vaste lasten
Startpagina24.com
Ikvergelijk.nu
Online Casino Informatie
Telefoon.nl
Creditcard.nl