Lezing De Natuur van het Oer-IJ

Door: Ab Jenema

IJMOND - Tijdens deze lezing op dinsdag 28 februari gaat Ron van ’t Veer in op de oorspronkelijke natuur van het Oer-IJ.
Aan de hand van overgebleven plantenresten in de veenbodem kan een beeld van het landschap van het Oer-IJ worden geschetst. We maken kennis met de wadplanten van weleer, de bloemrijke veenterreinen langs de eerste nederzettingen, de groei van het hoogveen en de eerste boerengraslanden langs het Oer-IJ bij Krommenie.


Ook legt Ron van ’t Veer uit waarom rond 1900 de Dotterbloem de loop van het Oer-IJ nauwkeurig volgde en waar we tegenwoordig nog dotterbloemhooilanden, vroeger zo kenmerkend voor het Oer-IJ, terugvinden.

De lezing  sluit af met de centrale vraag: welke natuur is kenmerkend voor het Oer-IJ en zijn we in staat om het oude Oer-IJ landschap weer te doen herleven?

Ron van ’t Veer is consultant op het gebied van Natura 2000 gebieden (leefomgeving), brakke veengebieden, natuurwaarden in Noord Holland, Nationaal Landschap Laag Holland en weidevogels. Ook geeft hij trainingen en lezingen over het beheer van weidevogels, veenvegetatie, brakke veengebieden en waterlopen.

Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Oer-IJ in samenwerking met het Huis van Geschiedenis en Bibliotheek IJmond Noord.

De lezing wordt gehouden in het Huis van Geschiedenis, Westerhoutplein in Beverwijk. Aanvang  is 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.

De toegang bedraagt € 12,50, met bibliotheekpas of als vrijwilliger van Stichting Oer-IJ of Huis van Geschiedenis € 10,-. Kaartverkoop via de website van de bibliotheek of bij de klantenservice in een van de bibliotheekvestigingen.

advertenties

Verhuis- en Transportbedrijf Johan Post
Fietspoint
Autoverzekering vergelijken
Café-Biljart Carillon
Bloemsierkunst De Duinroos
Energie vergelijken
Beverwijkse Koeriersdienst en Stadspost
Goedkoopste Energieleverancier
TarwegrasKoning
Energie Vergelijken
Energievergelijker
Lenary.nl
Kentekencheck
Sim Only Check
goedbegin.eu
Vergelijk vaste lasten
Startpagina24.com
Ikvergelijk.nu
Online Casino Informatie
Telefoon.nl
Creditcard.nl