Lezing HGMK over de sluizen van IJmuiden

Door: Bos Media Services

Op deze foto is duidelijk aangegeven waar de nieuwe zeesluis moet komen.

BEVERWIJK - Op donderdag 22 oktober 2015 verzorgt Rijkswaterstaat op uitnodiging van het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland (HGMK) een lezing over de oude en nieuwe sluizen van IJmuiden. Twee sprekers zullen respectievelijk de aanleg van de huidige sluizen en de beoogde aanleg van een nieuwe zeesluis toelichten.  

Voor de pauze zal Volkert Schaap vertellen over de geschiedenis van het sluizencomplex. Zijn verhaal gaat over de bouw van de eerste sluizen, tegelijk met het graven van het Noordzeekanaal, daarna de middensluis en tot slot de grote noordersluis. Maar na 85 jaar is deze sluis (ook eens de grootste) te klein geworden en moet er een nieuwe nog grotere sluis komen.

Over de plannen om de grootste sluis ter wereld te gaan bouwen komt Rob Gordijn, een vertegenwoordiger van het Consortium OpenIJ, na de pauze vertellen. Volgend jaar gaan zij met de bouw beginnen van deze sluis, die 500 meter lang gaat worden, 70 meter breed en 18 meter diep. Eind 2019 moet de sluis beschikbaar zijn voor de scheepvaart en de geraamde kosten bedragen 848 miljoen euro. Het Consortium OpenIJ bestaat uit de bouwbedrijven BAM en Volker Wessels en de investeerder DIF.

Eén van de vragen die beantwoord zal worden is waarom de sluis 18 meter diep gaat worden, terwijl de maximale diepte van het Noordzeekanaal 14 meter bedraagt vanwege de 'drempel' bij de Velsertunnel. Het HGMK verwacht een grote belangstelling voor deze avond, de deur gaat op slot wanneer het maximale aantal bezoekers is bereikt.

De lezing wordt gehouden in het BHK-gebouw aan de Groenelaan 74 en begint om 20:00 uur (zaal open vanaf 19:30 uur). Leden van het HGMK hebben, op vertoon van hun ledenpas, gratis toegang. Overige belangstellenden betalen € 2,- entree. Kijk voor uitgebreide informatie over de activiteiten van het HGMK op www.hgmk.nl.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing