Lezing bij HGMK over 'Festung IJmuiden'

Door: Bos Media Services

BEVERWIJK - Op donderdag 17 december 2015 verzorgt Ron Bakker voor het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland (HGMK) een lezing over de Festung IJmuiden, onderdeel van de Duitse Atlantikwall uit de Tweede Wereldoorlog. De Atlantikwal werd destijds door de Duitsers aangelegd om een invasie van de geallieerden op het vaste land van Europa te voorkomen. 

Belangrijke strategische punten werden extra bewapend en tot Festung verklaard. IJmuiden, aan de monding van het Noordzeekanaal, werd ook een Festung, met zowel een zee- als een landfront. Vooral dat laatste had voor de bebouwing heel wat consequenties, zoals sloop van huizen om een vrij schootsveld te verkrijgen. Bakker zal vooral ingaan op het noordelijk deel van deze Festung, dus het gedeelte boven het Noordzeekanaal: Velsen-Noord, Wijk aan Zee en Beverwijk.

Hierover alleen al is veel te vertellen en te laten zien aan de hand van oude beelden en wat er nu nog te zien is aan overblijfselen van toen. De lezing begint om 20:00 uur (de zaal is vanaf 19:30 uur geopend) in het gebouw van de Beverwijkse Harmonie Kapel aan de Groenelaan 74. Leden van het HGMK hebben op vertoon van hun ledenpas gratis toegang. Overige belangstellenden betalen € 2,- entree. Kijk voor meer informatie over het HGMK op www.hgmk.nl.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing