Lezing ‘Land vol leven. Over de tuinbouw in de Beverwijkse binnenduinrand’

Door: Jan Pronk

BEVERWJK - Maandag 23 november geeft Truus Zonneveld van 14.00 – 15.30 uur in de foyer van het Kennemer Theater (onder voorbehoud!) een lezing over Land vol leven. Over de tuinbouw in de Beverwijkse binnenduinrand. ‘Malse spinazie’, ‘friszure rabarber’, ‘sappige aardbeien’, knapperige wortelen’ en bijterige boontjes’: Dat kwam vroeger allemaal van de akkers in de Beverwijkse binnenduinrand.

In juli verscheen het boekje Land vol leven, een uitgave van de gemeente Beverwijk. Schrijver en samensteller Truus Zonneveld deed onderzoek, interviewde enkele (oud-)tuinders en schreef een beknopte geschiedenis van de tuinbouw vanaf de 17de eeuw. In het boekje komen zaken aan bod als de ligging op een strandwal, de afgegraven duinen (nollen), de gevarieerde teelten, de productiewijzen, de veilingen, en de mores van tuindersfamilies. Zonneveld pleit met Land vol leven indirect voor het behoud van de laatste tuinderijen in de binnenduinrand. Die zijn waardevol vanwege het landschappelijke karakter, de huidige teelten en de lange historie. Als de lezing door mag gaan, kunnen maximaal dertig bezoekers de lezing bijwonen. Kosten: € 5,- voor bibliotheekleden, € 7,- voor niet-leden. Kaarten zijn te koop op www.bibliotheekijmondnoord.nl
(zie daar de agenda) en (waarschijnlijk weer vanaf vrijdag 20 november) tijdens de openingsuren vanaf 13.00 uur bij de klantenservice in de vestigingen van Bibliotheek IJmond Noord.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
Café-Biljart Carillon
LEQUAL Online Marketing