Lezing over de renovatie van de Velsertunnel bij HGMK

Door: Ab Jenema

IJMOND - Op uitnodiging van het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland komt Rijkswaterstaat twee keer dezelfde lezing houden  over de Velsertunnel. Op woensdagmiddag 15 februari om 14.30 uur (zaal open vanaf 14 u) zal Ilkel Taner en donderdagavond 16 februari om 20 uur (zaal open vanaf 19.30 u) zal projectleider Stephan van der Horst hun verhaal houden in het Huis van Geschiedenis, Noorderwijkweg 2a in Beverwijk. Leden van het HGMK hebben gratis toegang, anderen betalen € 5,- entree.

 

De Velsertunnel is misschien niet de oudste tunnel van Nederland –die eer gaat naar de Maastunnel in Rotterdam- maar wel de oudste snelwegtunnel. De bouw van de tunnel begon tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1957 kon de tunnel geopend worden en werd het noorden en zuiden van Noord-Holland met elkaar verbonden. De Velsertunnel is bekend vanwege zijn monumentale ventilatietorens, die in de volksmond ook wel de “Hyacinthen” heten.

 Vanaf half april 2016 heeft de tunnel een grootscheepse renovatie van negen maanden ondergaan. Rijkswaterstaat heeft de doorrijhoogte vergroot, de vluchtwegen gemoderniseerd en vrijwel alle tunneltechnische installaties.

De sprekers vertellen tijdens hun lezingen over de betekenis van de tunnel in de regio, de bouw in de vijftiger jaren en de renovatie van de oudste snelwegtunnel naar de moderne eisen van deze tijd. Dit aan de hand van vele afbeeldingen, dus het wordt een boeiend verhaal dat u niet mag missen.

Wilt u zeker zijn van een plek, dan kunt u reserveren via info@hgmk.nl, ook kunt u nog kiezen voor de woensdagmiddag of donderdagavond.

Meer informatie over de komende activiteiten van het HGMK op de website www.hgmk.nl.

advertenties

Verhuis- en Transportbedrijf Johan Post
Fietspoint
Autoverzekering vergelijken
Café-Biljart Carillon
Bloemsierkunst De Duinroos
Energie vergelijken
Beverwijkse Koeriersdienst en Stadspost
Goedkoopste Energieleverancier
TarwegrasKoning
Energie Vergelijken
Energievergelijker
Lenary.nl
Kentekencheck
Sim Only Check
goedbegin.eu
Vergelijk vaste lasten
Startpagina24.com
Ikvergelijk.nu
Online Casino Informatie
Telefoon.nl
Creditcard.nl