Lezing over de Van Brederodes

Door: Ab Jenema

REGIO - Over Willem van Brederode (1244-1285) en zijn echtgenote Hillegonda van Voorne is inmiddels best wat bekend, maar heel veel ook niet. Recentelijk werden de resten van mogelijk drie kinderen onderzocht, die zijn aangetroffen in hun graf. Jean Roefstra belicht op 28 september dit onderzoek en de vragen die het oproept. Ook het raadsel van de Ruïne van Brederode komt aan bod. De tentoonstelling ‘Mysterie Brederode over dit thema is t/m 25 september in Huis van Hilde te zien.

Jean Roefstra belicht het onderzoek naar de ruïne en de vondst van resten van kinderen 

In 2011 zijn, na langdurig onderzoek, de gezichtsreconstructies van Willem van Brederode  en Hildegonde van Voorne onthuld. Ze staan nu in vol ornaat in Huis van Hilde; als blikvangers voor de middeleeuwen in Holland. Tijdens het meest recente onderzoek werden resten van mogelijk drie kinderen aangetroffen. Welk persoonlijk drama heeft dit echtpaar tijdens hun leven getroffen? En wat kunnen we uit de aangetroffen resten nog concluderen? Fysisch antropologisch onderzoek kan een tipje van de sluier oplichten.

 

Roefstra belicht ook de geschiedenis van de Ruïne van Brederode. Willem van Brederode wordt vaak gezien als grondlegger ervan. Archeologische vondsten lijken dit echter tegen te spreken Er waren geen archeologen betrokken bij het ontgraven van de ruïne vanaf 1862. En deze is later naar de toen geldende inzichten en romantische ideeën gerestaureerd. Voor bouwhistorici en archeologen blijft de ruïne echter een groot raadsel. Wat is nu echt en wat is fantasie? 
Jean Roefstra is historisch archeoloog, voorzitter van de Stichting Historische Archeologie en plaatsvervangend depotbeheerder in het archeologiecentrum van de Provincie Noord-Holland.

Ook in de serie Hildes Lezingen

·         Woensdag 2 november, Constance van de Linde; Het fysisch antropologisch onderzoek naar de Van Brederodes.

·         Woensdag 30 november, Carla van den Berg; Yolande van Lalaing (1422-1497); de laatste bewoonster van kasteel Brederode.

Informatie

  • Locatie Huis van Hilde, aanvang 20.15 uur (zaal open vanaf 19.30 uur), einde 22.00 uur
  • Kosten 7,50 euro per lezing
  • Hildes Lezingenmenu: een keuze uit heerlijke gerechten, 12,50 euro p.p. excl. consumpties
  • Museumcafé Hildes Heerlykheid is voor het menu geopend vanaf 18.00 uur
  • Voor inschrijving lezing en reservering menu: [email protected]

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
Café-Biljart Carillon
LEQUAL Online Marketing