Lezing over Georgiërs in dienst van de bezetter

Door: Jan Pronk

Foto : Wikipedia

BEVERWIJK - Georgiërs in dienst van de bezetter. Dat is het onderwerp waarover journalist, schrijver en onderzoeker Remco Reiding in Beverwijk een lezing geeft. In Amersfoort is hij directeur van de stichting Russisch Ereveld. Reiding heeft nabestaanden opgespoord van omgekomen Georgiërs uit Beverwijk.

Deze lezing wordt donderdag 14 november gehouden bij het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland. Onlangs kwamen verdere nabestaanden van de Georgiërs aan het licht. In 2012 was Reiding al bij het HGMK om over zijn waarnemingen te vertellen. Dit keer vertelt hij over zijn jongste bevindingen.
De gemeente Leusden, waar de Georgiërs zijn begraven, heeft voorzitter Remco Reiding (43) van de Stichting Russisch Ereveld onderscheiden met de Annie de Beaufortspeld. Nu er meer informatie is over de omgekomen Georgiërs worden hun grafstenen vernieuwd.
Ook het Sovjet Ereveld bij Amersfoort wordt gerenoveerd. De afgelopen jaren zijn er veel meer gegevens opgespoord over de militairen die er begraven liggen, dus de grafstenen verdienen een update. "Het gaat om 2000 aanvullingen en wijzigingen op 865 stenen", aldus Reiding, die twintig jaar speurde in archieven voor identificaties. "Dit is de kroon op mijn werk", aldus de onderzoeker.
Op de nieuwe stenen worden geboorte- en sterfdag toegevoegd en krijgt de helft een verbeterde naam. Reiding legt uit dat de militairen met deze renovatie nu pas echt geïdentificeerd worden. "Op veel graven stond wel een naam, maar dat betekent nog niet dat iemand geïdentificeerd is. Als er 'Henk Jansen' staat, dan kunnen dat wel drie verschillende personen zijn."
De Annie de Beaufortspeld wordt uitgereikt aan inwoners die zich langere tijd op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. Vorig jaar reisde Reiding naar Oezbekistan af om de namen van 101 slachtoffers uit dat land te achterhalen.
Reiding studeerde politicologie aan de Rijksuniversiteit in Leiden en journalistiek en communicatie aan de Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle. Van 2004 tot en met 2012 was hij correspondent in Moskou voor de Geassocieerde Pers Diensten, Het Financieele Dagblad, De Tijd, BNR Nieuwsradio en RTL Nieuws. In 2009 kreeg Reiding de status van ’geassocieerd onderzoeker’ van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.
HGMK-leden hebben gratis toegang tot de lezing op donderdag 14 november. Anders 5 euro entree. Aanvang 20u, zaal open van 19:30u; Noorderwijkweg 2a (achter Museum Kennemerland).

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
Café-Biljart Carillon
LEQUAL Online Marketing