Lezing over het Oer-IJ

Door: Jan Pronk

IJMOND - Spreker Rob Veenman vertelt dinsdag 18 april over de waterstaatskundige geschiedenis van het Oer-IJ en wat de sluiting van de duinenrij voor een invloed heeft gehad op het gebied.
Maar ook over de grotere invloed die de mens op het gebied heeft uitgeoefend door er zich te vestigen en het in cultuur te brengen.
Door de bodemdaling en de zeespiegelstijging moest de mens opnieuw ingrijpen, nu met de aanleg van dijken en later met de inzet van molens en gemalen. Zo wordt de geschiedenis van het Oer-IJ een verhaal over dijken en dammen, sluizen en inpolderingen.

Wateren zoals het Oer-IJ hebben in de geschiedenis van steden als Alkmaar, Haarlem en Amsterdam altijd een belangrijke rol gespeeld als transportweg. Vanwege een moeizaam gebagger en langdurig bestuurlijk geruzie over de tegenovergestelde belangen van veiligheid en vrije vaarroutes wordt uiteindelijk voor de veiligheid en bereikbaarheid gekozen om het Oer-IJ in te polderen en ontstaat het Noordzeekanaal, omringd door de diverse IJ-polders.

Rob Veenman
Rob Veenman (1952) is geboren en getogen aan de boorden van de Zaan, de veenstroom die ooit uitmondde in het oude Oer-IJ.
Na diverse universitaire studies en bestuurlijke functies bij o.a. waterschappen is hij Hoogheemraad en loco-Dijkgraaf van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.
Hij heeft meerdere wetenschappelijke en populairwetenschappelijke artikelen gepubliceerd en een tiental boeken.

Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Oer-IJ in samenwerking met het Huis van Geschiedenis en Bibliotheek IJmond Noord.
De lezing wordt gehouden in het Huis van Geschiedenis, Westerhoutplein in Beverwijk. Aanvang  is 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.
De toegang bedraagt € 12,50, met bibliotheekpas of als vrijwilliger van Stichting Oer-IJ of Huis van Geschiedenis € 10,-.
Kaartverkoop via de website van de bibliotheek of bij de klantenservice in een van de bibliotheekvestigingen.

advertenties

Fietspoint
Autoverzekering vergelijken
Café-Biljart Carillon
Bloemsierkunst De Duinroos
Energie vergelijken
Goedkoopste Energieleverancier
TarwegrasKoning
Energie Vergelijken
Energievergelijker
Lenary.nl
Kentekencheck
Sim Only Check
goedbegin.eu
Vergelijk vaste lasten
Startpagina24.com
Ikvergelijk.nu
Online Casino Informatie
Telefoon.nl
Creditcard.nl
huizenmarkt.nl
Independer
TV Expert
Radio Control Expert
SimOnly Discount
Outdoor kleding
Uitvaartverzekering.nl
HaardenExpress
Zakelijk bankieren
Wedden op het WK
Uitvaartverzekering vergelijken