Lezing over Jan Kuenen

Door: Jan Pronk

IJMOND - Op donderdagavond 13 april zal de stadhistoricus Jan van der Linden op uitnodiging van het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland een lezing verzorgen over Jan Kuenen, “de Beverwijkse James Bond”. Aansluitend zal een boekje met die titel worden gepresenteerd.
Dit tweede deeltje uit de serie “Slachtoffers van WO II in de IJmond” is geheel gewijd aan Jan Kuenen en is geschreven door Jan van der Linden. De verkoopprijs is € 7,50 en voor leden HGMK € 5,-. Voor € 12,50 (leden € 10,-) kunt u beide deeltjes uit de serie tegelijk aanschaffen.


Gezien de te verwachten grote drukte zal deze avond niet op de gebruikelijk plek in het Huis van Geschiedenis plaats vinden, maar in het BHK-gebouw, Groenelaan 74 in Beverwijk. Aanvang van de lezing is 20 uur (zaal open vanaf 19.30 u) en leden van het HGMK hebben gratis toegang op vertoon van hun Ledenpas, anderen betalen € 5,-.

Jan Kuenen was een lokale verzetsstrijder van het eerste uur. Maar daar de bezetter hem al spoedig in de gaten hield, vluchtte hij in 1941 naar Engeland als zgn. Engelandvaarder. Pas zijn derde poging slaagde, maar met een grote omweg. Na een loodzware tocht door België en Frankrijk wist hij in Spanje te komen. Via Curaçao en Canada kon hij daarna Engeland bereiken, waar hij werd gerekruteerd om als geheim agent terug te keren naar Nederland. In de nacht van 31 mei zou hij samen met een andere agent boven Nederland gedropt worden. In de buurt van het vliegveld Gilze-Rijen werd het vliegtuig aangeschoten en stortte het neer. Alle inzittenden kwamen hierbij om het leven. Aanvankelijk werd Jan te Gilze-Rijen begraven, maar op 22 september 1945 werd hij met militaire eer op de begraafplaats Duinrust herbegraven.

Hoewel het Kuenenplein naar hem genoemd werd, was er over zijn verzetswerk en vlucht naar Engeland weinig tot niets bekend. Jan van der Linden kan na nieuw onderzoek veel nieuwe feiten presenteren in de lezing en het te verschijnen boek.
Meer informatie over de activiteiten van het HGMK op de website hgmk.nl

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing