Lezing over opgravingen Botermarkt Haarlem bij HGMK

Door: Jan Pronk

BEVERWIJK - Op donderdagavond 22 maart komt de stadsarcheoloog van Haarlem, mevr. Anja van Zalinge bij het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland haar verhaal houden over de opgraving van Middeleeuwse skeletten op de Botermarkt in Haarlem. Deze lezing met als titel “Tot op het Bot” is in het Huis van Geschiedenis, Noorderwijkweg 2a in Beverwijk en begint om 20 uur (zaal open vanaf 19.30 u). Leden van het HGMK hebben gratis toegang, anderen betalen € 5,- entree.

Onder onze voeten, gewoon op straat, op plekken waar je het soms helemaal niet verwacht, liggen de sporen van de lange geschiedenis van Haarlem verborgen. Bij archeologische opgravingen kwamen op de Botermarkt en het Begijnhof meer dan honderd menselijke skeletten aan de oppervlakte. De ontdekking van de graven, zo vlak onder de straatstenen, bleken mensen te zijn geweest die in middeleeuws Haarlem hebben rondgelopen. Hoe zag Haarlem er in de vijftiende eeuw uit en hoe was het leven in die tijd? Waarom lagen de skeletten op deze plek, hoe werden ze opgegraven en onderzocht? De presentatie laat zien hoe archeologisch onderzoek tegenwoordig in zijn werk gaat en onthult gaandeweg het verhaal van de eeuwenoude botten.

Anja van Zalinge is geboren en getogen Mug (Haarlemse) en hoofd van Bureau Archeologie van de gemeente Haarlem en het Archeologisch Museum Haarlem en  daardoor verantwoordelijk voor de uitvoering van het archeologiebeleid en archeologisch onderzoek in Haarlem.

Meer weten over de activiteiten van het HGMK? Zie www.hgmk.nl

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing