Lezing over Walvisvaarders van Wijk aan Zee

Door: Bos Media Services

BEVERWIJK - Op dinsdag 10 november 2015 wordt in de bibliotheek aan het Kerkplein een lezing verzorgd over de walvisvaarders van Wijk aan Zee. De lezing is gebaseerd op het boek dat Marjan Procee hierover schreef.  

In de achttiende eeuw woonden in het toenmalige vissersdorp Wijk aan Zee nogal wat zeevarenden die in de walvisvaart werkten. In het voorjaar voeren ze vanuit Amsterdam naar het poolgebied en in het najaar kwamen ze weer thuis. Deze vrijwel onbekende maritieme dorpsgeschiedenis wordt in het boek 'De walvisvaarders van Wijk aan Zee' belicht.

De Wijk aan Zeese broers Gerrit (1752-1810) en Jan Bol (1753-1830) spelen de hoofdrol in het boek. Ze waren, net als hun vader, commandeur op een walvisvaarder en werkten ook als koopvaardijkapitein. Hun levens konden worden gereconstrueerd op basis van archiefonderzoek. Marjan Procee, auteur van het boek, raakte geïnspireerd door een schrijfcursus en een cursus historisch onderzoek.

De vondst van een oud wit pijpje sprak zo tot haar verbeelding dat ze verder onderzoek is gaan doen. Ze benaderde vijf maritieme fondsen (waaronder fondsen stammend uit de 16e en 17e eeuw), ze dook in het stadsarchief van Amsterdam en ging zelfs naar The National Archives in Londen. Tijdens deze lezing vertelt zij over haar zoektocht.

De lezing begint om 20:00 uur. Kaarten zijn te bestellen via de website www.bibliotheekijmondnoord.nl en kunnen ook worden gekocht bij de klantenservice in de bibliotheek.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing