Lia Vriend spreekt over het Oer-IJ bij HGMK

Door: Bos Media Services

BEVERWIJK - Nu het Oer-IJ weer volop in de belangstelling staat, komt op donderdagavond 5 maart 2015 Lia Vriend een lezing houden over de landschappelijke ontwikkelingen in Kennemerland. Ze doet dit vanaf 20:00 uur op uitnodiging van het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland (HGMK). 

Het is bijna niet voor te stellen dat hier 5.000 jaar geleden nog open zee was en dat 4.000 jaar geleden hier waddeneilanden lagen: de strandwallen waarop nu Beverwijk en Heemskerk liggen. Omdat de kustlijn zich meer ging sluiten ontstond er in het achterland een uitgestrekt moeras, waar zich een dik pakket veen vormde. Voor de afwatering vormden zich vele riviertjes, waarvan er een contact maakte met de Rijn: het Oer-IJ. Vanuit de bewoonbare gebieden werd het moeras in cultuur gebracht, waarbij de veenpolders en later de vele meren ontstonden. Talloze dorpen verdronken.

Aan de landzijde werden vele dijken aangelegd om het water van het IJ te keren: de St. Aagtendijk, Velserdijk en Spaarndammerdijk zijn bekende voorbeelden. Werden de meren noordelijker in de 16e en 17e eeuw drooggelegd, het IJ en de Wijkermeer moesten wachten tot de 19e eeuw om weer agrarisch gebied te worden. Het Oer-IJ veranderde zo in het IJ en Wijkermeer en zijn nu vaak verstedelijkte polders geworden. Alleen de Wijkermeerpolder heeft zijn agrarisch karakter tot nu toe weten te behouden.

De lezing vindt plaats in het gebouw van de Beverwijkse Harmonie Kapel aan de Groenelaan 74. Leden van het HGMK hebben gratis toegang, anderen betalen € 4,- entree. Meer informatie: zie www.hgmk.nl.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing