Literaire ontmoeting met Alma en Marita Mathijsen

Door: Ab Jenema

BEVERWIJK - Samen met Bibliotheek IJmond Noord en The Read Shop Express Beverwijk presenteert Het Kennemer Theater in Beverwijk dit seizoen weer een aantrekkelijke serie literaire ontmoetingen op de dinsdagavonden. Vijf heel verschillende schrijvers lezen voor uit eigen werk of worden geïnterviewd en zorgen voor een levendige interactie met het publiek. Natuurlijk zijn dan ook hun boeken te koop die de schrijvers graag voor je signeren. Op 15 oktober zijn Alma en haar moeder Marita Mathijsen van 20.00 – 22.00 uur te gast in het Kennemer Theater.

Ter gelegenheid van de Maand van de Geschiedenis verscheen begin deze maand Niet schrikken mam, een door hen samen geschreven essay over hij/zij-kwesties: een confrontatie van twee generaties.

Alma studeerde Beeld & Taal aan de Gerrit Rietveld Academie en Creative Writing in New York aan Pratt Institute. Ze schreef zes toneelstukken, een verhalenbundel en drie romans: Alles is Carmen (2011), Grote goede dingen(2014) en Vergeet de meisjes (2017).

In Vergeet de meisjes  laat ze een nieuw licht schijnen op vriendschap. Ze verkent daarin de grenzen tussen toewijding en obsessie, tussen zelfopoffering en egoïsme. Het boek werd genomineerd voor de BNG Bank Literatuurprijs. Ook schrijft ze voor NRC Handelsblad essays over rouw, feminisme en representatie. De moeder van Alma, Marita, was hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in de negentiende eeuw. Sinds haar pensionering in 2009 geeft zij cursussen aan de Hogeschool voor Ouderen (HOVO) en aan studenten Nederlands in het buitenland. Daarnaast geeft zij lezingen en is ze doorgegaan met publiceren. Zij schreef onder meer:

De gemaskerde eeuw (2002, Querido) is haar mentaliteitsstudie van deze tijd. In Historiezucht (2013, Vantilt) beschrijft zij hoe historie veranderde van iets dat alleen bij de elite hoorde tot iets van iedereen. Haar boek Jacob van Lennep. Een bezielde schavuit (2018, Balans) is een fascinerend levensverhaal dat tegelijk een biografie is van een tijdperk.
Kaarten zijn online en aan de theaterkassa van het Kennemer Theater verkrijgbaar. Zie voor meer info en entreeprijzen www.bibliotheekijmondnoord.nl en www.kennemertheater.nl. Voor wie alle avonden wil bijwonen is er ook een aantrekkelijke serieprijs.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
Café-Biljart Carillon
LEQUAL Online Marketing