Lokaal gezondheidsbeleid 2013 - 2016

Door: Cor Beumer

BEVERWIJK – Het college van B&W heeft het Lokaal gezondheidsbeleid 2013-2016 vastgesteld. De speerpunten voor de komende jaren zijn: schadelijk alcohol- en drugsgebruik, overgewicht, Alzheimer, depressie en eenzaamheid en woon- en leefomgeving. De gemeenteraad behandelt het voorstel van het college op 6 december in haar vergadering.

De gemeente moet elke vier jaar Lokaal gezondheidsbeleid vaststellen. Het nu voorliggende beleid is een voortzetting van het huidige beleid. Als extra speerpunt is de aandacht voor de woon- en leefomgeving toegevoegd. Aanleiding hiervoor is het resultaat van de metingen van de provincie Noord-Holland, waaruit blijkt dat de luchtkwaliteit in de IJmond verslechterd is ten opzichte van 2010.

De gemeente kiest voor de voortzetting van het huidige beleid omdat de effecten van de eerdere inzet nog niet duidelijk zijn. Daarnaast is op landelijk niveau is geconstateerd dat de leefstijl van de Nederlander zich in gunstige zin lijkt te ontwikkelen. Het aantal mensen met (ernstig) overgewicht, drugsgebruikers en probleemdrinkers lijkt zich te stabiliseren. Maar het aantal mensen is nog steeds hoog.

Met de geformuleerde actiepunten wil de gemeente aansluiten bij de uitgangspunten van het WMO-beleidsplan 2012-2015. Het gaat vooral om de punten gezondheidspreventie, eigen verantwoordelijkheid en het verbinden van zorg- en welzijnsactiviteiten. In een uitvoeringsagenda is aangegeven wanneer invulling wordt gegeven aan de actiepunten.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing