Loop eens mee met een weidevogelbeschermer

Door: Ab Jenema

Foto Stijn van Belleghem

REGIO - Wilt u genieten van buitelende kieviten en schattige jonge grutto’s? Loop dan dit voorjaar eens mee met een ervaren weidevogelbeschermer. Ze ontvangen u graag en laten u kennis maken met de schitterende bewoners van de weilanden.

Ieder jaar zijn in Noord-Holland bijna 1.000 vrijwilligers actief met de bescherming van onze weidevogels. Ze zoeken het agrarische land af en lokaliseren nesten van grutto’s, kieviten en tureluurs. Door het plaatsen van een stok bij het nest weet de boer waar ze zitten en kan hij daar rekening mee houden tijdens werkzaamheden. Zo worden er jaarlijks duizenden nesten gered van de ondergang. En dat is erg belangrijk, want het gaat niet goed met onze weidevogels. De populaties van bijna alle soorten zijn sinds de jaren ’80 flink achteruitgegaan.

Weidevogels beschermen doe je niet alleen, maar met een groepje. Wilt u een keer mee om te kijken hoe dat in z’n werk gaat en woont u in of bij Laag Holland (Noord-Kennemerland, Zaanstreek, Waterland)? Meldt u dan tot 1 juni aan bij Wim Tijsen van Landschap Noord-Holland via [email protected]
U wordt dan door de Agrarische Natuurvereniging Water, Land en Dijken gekoppeld aan een ervaren weidevogelbeschermer en leert de weidevogels herkennen. Als het bevalt kunt u volgend voorjaar een cursus volgen en een vaste plek krijgen bij een boer en vrijwilligersgroepje.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing