Maak kennis met de industrie in het Noordzeekanaalgebied

Door: Ab Jenema

Week van de Industriecultuur. Foto: Ko van Leeuwen

IJMOND - In de week van 20 tot en met 29 oktober is op tal van locaties de industrie in het Noordzeekanaalgebied te beleven. Onder meer theatervoorstellingen, haventochten, muziek, culinaire rondleidingen, bedrijfsexcursies en spectaculaire lichtprojecties staan op het programma. Maak kennis met het rijke industriële verleden, heden en toekomst van de industrie in het Noordzeekanaalgebied. 

Op 20 oktober wordt door gedeputeerde Van der Hoek van de provincie Noord-Holland en wethouder De Rudder van de gemeente Beverwijk de week van de industriecultuur geopend in Wijk aan Zee. De opening begint om 19.00 in Puur Zee te Wijk aan Zee met een bijzondere performance in beeldenpark ‘Een Zee van Staal’. Iedereen is van harte uitgenodigd daarbij aanwezig te zijn.

Exclusief kijkje achter de schermen
Benieuwd hoe het er achter de schermen aan toe gaat op De Bazaar, bij TATA Steel, Hansel Salades, de Broedmachine en Meneba? Deze en vele andere bedrijven in het Noordzeekanaalgebied stellen hun deuren open voor de Week van de Industriecultuur.  Er zijn bedrijven bij die hun organisaties nog nooit eerder voor het grote publiek openstelden. Kaarten zijn gratis te reserveren op www.industriecultuur.nl.

Kinderactiviteiten
Speciaal voor kinderen zijn er speurtochten, voorstellingen en rondleidingen. Zo wordt er op 25 oktober een Staalsafari georganiseerd in beeldenpark ‘Een Zee van Staal’ in Wijk aan Zee. Een avontuur voor groot en klein, tussen de monsterlijke beelden van staal. In het experimenteerlab ‘Proeven met Staal’,  kunnen jongens en meisjes proeven doen met echt laboratorium materiaal. Theater Poppekus biedt op 22 en 27 oktober een middag vol IJmuidense verhalen en poppenspel. Leerzaam en leuk, want over vissersavonturen valt een hoop te weten. Museum Kennemerland organiseert op zondag 29 oktober een gezellige spelmiddag voor kinderen met allerlei mogelijkheden voor het gebruik van conservenblikken als speelgoed.

Over de Week van de Industriecultuur
Geen regio in Nederland heeft zo’n rijkdom aan industriële complexen als het gebied rond het Noordzeekanaal. Aan de oevers van Zaan en IJ pronken honderden monumentale gebouwen, een complete staalkaart van onze industriële talenten: molens, sluizen, gemalen, werven, pakhuizen, fabrieken, silo’s. Soms zijn de monumenten nog gewoon in gebruik, na een geschiedenis die eeuwen omspant. Vaak hebben ze al een andere bestemming gekregen, die de gebouwen verzekert van een nieuw leven. De week van de Industriecultuur geeft de gelegenheid om  dit bijzondere industriële landschap door middel van een rijk scala aan culturele en educatieve activiteiten te ervaren. Bezoek de website www.industriecultuur.nl voor een overzicht van het volledige activiteitenprogramma.

Uitvoeringsprogramma NZKG
Met de Week van de Industriecultuur zet de provincie Noord-Holland het industrieel erfgoed van het Noordzeekanaalgebied in de schijnwerpers. Het initiatief is onderdeel van het project Regionaal Beeldverhaal NZKG uit het Uitvoeringsprogramma NZKG. Het beeldverhaal wordt door de provincie Noord-Holland in samenwerking met gemeenten Beverwijk, Velsen en Zaanstad ontwikkeld. Doel is partijen te stimuleren om cultuur-toeristische producten rondom het thema Industriecultuur te ontwikkelen. Lees meer over het project ‘Regionaal beeldverhaal’ in het Uitvoeringsprogramma NZKG.

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing