Mariëlle Jaspers wint Kreisprijs 2017

Door: Ab Jenema

IJMOND - Mariëlle Jaspers  wint  de Kreisprijs 2017 met haar onderzoek naar de effectiviteit van vettransplantatie voor de behandeling van vastzittende littekens na ernstige verwondingen. Het RKZ reikt de Kreisprijs eens per twee jaar uit aan de beste brandwondenonderzoeker om onderzoek naar brandwonden te stimuleren.

Effectiviteit van vettransplantatie
Als gevolg van ernstige verwondingen verdwijnt de vetlaag tussen de huid en de onderliggende structuren (pezen, spieren en bot). Daardoor zitten de littekens soms vast en voelen de littekens strak aan. Mariëlle Jaspers toonde aan dat de onderhuidse vetlaag tot op zekere hoogte herstelt met behulp van vettransplantatie. De uitkomsten van haar onderzoek laten zien dat de elasticiteit van de littekens verbetert en patiënten minder pijn ervaren. Hierdoor is er een nieuwe reconstructieve behandeling beschikbaar voor patiënten met littekens na ernstige verwondingen.

Op de tweede en derde plaats
De andere genomineerden waren H. Ibrahim Korkmaz met zijn onderzoek naar de uitbreiding van een brandwond in naburig gezond weefsel en Sara Bousema met haar onderzoek naar de verdenking van kindermishandeling en verwaarlozing  bij kinderen met brandwonden.  Zij eindigden op een verdiende tweede en derde plaats.

Juryberaad
De jury van de Kreisprijs bestaat uit afgevaardigden vanuit de drie brandwondencentra in Nederland. Ook naamgever Robert Kreis heeft zitting in de jury.  Uit alle inzendingen kiest zij drie kandidaten die een finale presentatie houden. De winnaar ontvangt een geldbedrag €2500,- dat besteed moet worden aan brandwondenonderzoek.

Historie Kreisprijs
De Kreisprijs is op 30 oktober 2009 ingesteld ter gelegenheid van het afscheid van prof.dr. Robert Kreis. Hij zette zich 32 jaar lang als chirurg in voor de brandwondenzorg en was 10 jaar lang vanuit het RKZ hoogleraar brandwondengeneeskunde aan het VUmc. Een van zijn belangrijkste bijdragen is de verdere ontwikkeling van de Meek-Wall huidtransplantatie techniek. Deze techniek betekende een doorbraak bij de behandeling van complexe brandwonden en wordt wereldwijd toegepast.

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing