Meer ‘zien’ met minder zicht

Door: Ab Jenema

IJMOND - “Ik heb alles al geprobeerd. Voor mij zijn de mogelijkheden op. Ik moet er maar mee leren leven”. Nee, zeggen wij van Visio. Hulpmiddelen zijn maar een onderdeel. Er zijn nog zoveel andere opties voor slechtzienden. Dat kunnen wij u uitleggen, bijvoorbeeld tijdens het inloopspreekuur in de bibliotheek van Beverwijk en Heemskerk.

Koninklijke Visio is een expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen. Wij zijn gespecialiseerd in onderzoek en revalidatie van mensen met een visuele beperking. We bieden ondersteuning op alle terreinen waar de praktische gevolgen van het verminderde zicht merkbaar zijn. Het doel van die revalidatie is dat we kijken naar wat wél kan – al dan niet met ondersteuning van hulpmiddelen.

Dit gaat dus net een stap verder dan iemand die niet zo goed ziet en dus een bril of lenzen nodig heeft. Mensen komen vaak bij ons als de oogarts niks meer kan doen.
Een oogarts richt zich op het probleem of de oogaandoening. Wat wij doen is kijken hoe je je leven zo goed mogelijk kunt blijven leiden als het oog niet beter kan worden.

Eenmaal per maand op vrijdag van 11.00-12.30 uur houden wij spreekuur in de bibliotheek van Beverwijk én Heemskerk. Er zijn dan enkele hulpmiddelen te zien, zoals een loep(-lamp), huis-, tuin- en keukenhulpen en een apparaat voor gesproken boeken. Er is dan maar een kleine selectie mee, de rest lichten we graag mondeling toe. Want wat Visio vooral doet, is kijken hoe iemand nog zelfstandig kan blijven functioneren. Ik ben slechtziend, kan ik toch zelfstandig wonen en reizen? Door mijn plotselinge slechtziendheid kost het huishouden me veel meer moeite. Is daar iets aan te doen? Kan ik ondanks dat ik blind ben, een betaalde baan vinden? Heb ik wellicht iets aan iPad? Hoe accepteer ik dat ik niets meer zie?

De inloopspreekuren staan gepland op de vrijdagen 22-09, 20-10, 17-11, 15-12 van 11.00-12.30 uur in de bibliotheek aan het Kerkplein 5 in Beverwijk. En op de vrijdagen 8-09, 6-10, 3-11, 1-12 van 11.00-12.30 uur bij de bibliotheek in Heemskerk in de  Maerten van Heemskerckstraat 3.

Onze adviezen tijdens de inloopspreekuren zijn gratis, voor verder onderzoek en training worden we vergoed vanuit de basisverzekering.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing