Midwinterconcert Tata Steel Orkest

Door: Raimond Bos

Tata Steel Orkest bestaat uit meerdere formaties:

     

  • Tata Steel Symfonisch Blaasorkest
  •  

     

  • Tata Steel Big Band "The Swing Masters”
  •  

     

  • Tata Steel Opleidingsorkest
  •  

     

  • Tata Steel Leerlingenorkest
  •  

Tata Steel Orkest is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen.

Tata Steel Symfonisch Blaasorkest
Het Tata Steel Symfonisch Blaasorkest is een harmonieorkest en staat sinds februari 2006 onder leiding van dirigent
<st1:personname>Hennie Ramaekers</st1:personname>. Het repertoire van het orkest bestaat voor een groot deel uit symfonische muziek, zowel origineel voor harmonieorkest geschreven als arrangementen van klassieke muziek. Het Tata Steel Symfonisch Blaasorkest gaat regelmatig op concours en komt uit in de hoogste afdeling, de 1e divisie. In 2000 werd het orkest in deze afdeling Landskampioen. Daarnaast verzorgt het Tata Steel Symfonisch Blaasorkest jaarlijks een aantal concerten, voornamelijk in Noord-Holland. Van het traditionele kerst- en nieuwjaarsconcert rond de thuisbasis, tot concerten in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Ook treedt het orkest geregeld buiten de regio op.

Tata Steel Opleidingsorkest
Het Tata Steel Opleidingsorkest is de muzikale kweekvijver voor de Big Band en het Symfonisch Blaasorkest. In dit orkest doen de muzikanten de nodige ervaring op om door te kunnen stromen naar een van de andere formaties. Het repertoire is hierop afgestemd. Het orkest staat onder leiding van Agaath Schouten. Het Tata Steel Opleidingsorkest treedt ongeveer vijf keer per jaar op, voornamelijk in Noord-Holland. Ook worden muzikale uitstapjes naar bijvoorbeeld attractieparken gemaakt. Het Tata Steel Opleidingsorkest treedt ook regelmatig met het Tata Steel Leerlingenorkest op.


Tata Steel Leerlingenorkest
Het Tata Steel Leerlingen Orkest is in 2003 opgericht om leerlingen, die net begonnen zijn met het bespelen van een instrument, op een leuke en leerzame manier te laten samenspelen in een orkest. Het orkest staat onder leiding van Agaath Schouten. Het orkest treedt regelmatig op, vooral in samenwerking met muziekscholen, maar ook samen met het Tata Steel Opleidingsorkest.

<st1:personname>Hennie Ramaekers</st1:personname><st1:personname>
Hennie Ramaekers</st1:personname>, geboren te Maastricht in 1946, studeerde piano en orkestdirectie aan het Maastrichts Conservatorium bij respectievelijk Jean Antonietti en Martin Koekelkoren. Hij slaagde cum laude voor het Einddiploma Solospel Piano en voltooide de studie orkestdirectie eveneens met het Einddiploma Harmonie- en Fanfaredirectie. <st1:personname>Hennie Ramaekers</st1:personname> was dirigent van diverse bekende koren en symfonische blaasorkesten, waaronder de Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar, het Koninklijk Kerkraads Mannenkoor St. Lambertus, de Koninklijke Zangvereeniging Nijmeegs Mannenkoor en de harmonieorkesten Sainte Cécile Eysden, St. Michaël Thorn, Orpheus Tilburg en Wilhelmina Glanerburg-Enschede. Met de "Mastreechter Staar" trad hij o.a. op tijdens de inhuldiging van koningin Beatrix in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Met dit koor produceerde hij ruim 20 geluidsdragers, verzorgde meer dan 500 concerten en was te gast in vele radio- en tv-programma's.

Met diverse orkesten behaalde hij nationale kampioenschappen. Tijdens de Wereld Muziek Concoursen te Kerkrade in 1985, 1989, 1993 en 1997 behaalde hij telkens een eerste prijs met lof der jury in de concertafdeling. Naast het dirigentschap van verenigingen was hij als pianodocent verbonden aan het Maastrichts Conservatorium; later werd hij directeur van de Streekmuziekschool te Roermond. Tot december 2005 was hij directeur van het Centrum voor Muziek & Dans "Midden-Langstraat" te Waalwijk. Van 2000-2009 was hij hoofdvakdocent HaFaBra-directie aan het conservatorium te Enschede. Vanaf september 2009 is hij jurylid van de KNFM. Onder zijn leiding werden concerten en opnamen gerealiseerd met o.a. het Limburgs Symphonie Orkest, het toenmalig Utrechts Symphonie Orkest, het Metropole Orkest, de Bochumer Symphoniker (D), de Koninklijke Militaire Kapel en de Johan Willem Friso Kapel.

Als dirigent is <st1:personname>Hennie Ramaekers</st1:personname> momenteel actief in Tilburg bij het Koninklijk Tilburgs Mannenkoor Sint Caecilia, het Koninklijk Roermonds Mannenkoor en bij het Tata Steel Symphonisch Blaasorkest (Hoogovens) te Beverwijk. Hij ontwikkelde een laagdrempellig kennismakingsprogramma “Mannenkoorzang” met als uitgangspunt van auditief naar cognitief. Deze “Ontdekkingsreis met de stem” had als direct gevolg een aantoonbare aanzienlijke uitbreiding/verjonging van zijn koren. Voor het KNZV hield hij lezingen in het gehele land ter promotie van deze kennismakingscursus. Vanaf 2010 is hij Muziekadviseur voor het KNZV, zowel landelijk als voor de provincie Limburg. Op locaties in Roermond en Beverwijk begon hij in 2010 een “Op-Maat” Dirigentenopleiding.

Agaath Schouten
Na haar studie aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam is Agaath Schouten als docent Muzikale Basisvorming aan diverse muziekscholen verbonden geweest. Daarnaast is zij sinds 1991 gediplomeerd dirigent voor harmonie- en fanfareorkesten. Met haar eigen Instituut Muzikale Basisvorming verzorgt zij tegenwoordig de muziekopleidingen in een aantal Noord-Hollandse gemeenten. Als dirigent heeft zij de muzikale leiding van verschillende opleidings-, harmonie- en fanfareorkesten. Ook verzorgt zij als dirigent/docent in opdracht van muziekverenigingen en muziekscholen bijeenkomsten waar leerlingen kennis kunnen maken met en worden bijgeschoold in het samenspel in orkestverband.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing