Miljoenste zelftest uitgedeeld op Schiphol

Door: Ab Jenema

IJMOND - Deze week is op Schiphol de miljoenste zelftest uitgedeeld. Dagelijks deelt GGD Kennemerland ruim 30.000 zelftesten uit op de luchthaven. Aankomende reizigers op Schiphol ontvangen sinds woensdag 14 juli een gratis COVID-19 zelftest. Op deze manier kunnen zij massaal op een laagdrempelige manier getest worden. Medewerkers van GGD Kennemerland delen deze uit op verschillende punten na aankomst. Zelftesten zijn een extra middel om verspreiding van het coronavirus te voorkomen en worden gebruikt om besmettingen eerder op te sporen.

De zelftesten worden uitgedeeld vlak voor de bagage reclaim, op een punt waar alle reizigers langskomen. Bij een aantal vluchten staat GGD Kennemerland direct bij de gate om zelftests uit te delen. Ten slotte wordt er bij de aankomsthallen een extra balie ingericht waar reizigers een test kunnen halen.

Mensen nemen de zelftest thuis af. Wanneer de uitslag positief is, is het belangrijk dat zij de uitslag laten bevestigen bij de GGD. Een zelftest is namelijk minder betrouwbaar dan de test op de GGD-testlocatie. Hierdoor is er kans dat de positieve uitslag vals alarm is. Wie positief test, houdt zich aan de geldende maatregelen. Dit voorkomt verdere verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk.

Update vaccinatiecijfers en -graad
In de periode van 7 januari t/m 8 september zijn er 330.167 inwoners van GGD-regio Kennemerland gevaccineerd door een GGD (60.046 per 100.000 inwoners). Van de gevaccineerde inwoners zijn 35.850 deels gevaccineerd (11%) en 294.317 volledig gevaccineerd (89%) door een GGD.

In de periode van 15 januari t/m 8 september zijn er 666.090 vaccinaties gezet door GGD Kennemerland, waarvan 359.684 eerste prikken (54%) en 306.338 tweede prikken (46%).

Deze week (2 t/m 8 september) zijn er 4.883 vaccinaties gezet door GGD Kennemerland, waarvan 1.529 eerste prikken (31%) en 3.354 tweede prikken (69%). Er zijn deze week nagenoeg evenveel vaccinaties gezet als vorige week.

Van alle 10-plussers woonachtig in regio Kennemerland is 73% deels gevaccineerd en 66% volledig gevaccineerd. Dit is in lijn met de landelijke vaccinatiegraad voor deels en volledig gevaccineerden (respectievelijk 73% en 66%).

Besmettingen en testen
Deze week (2 t/m 8 september) waren er in Kennemerland 696 nieuwe besmettingen (127 per 100.000 inwoners). Dit zijn er 75 meer dan vorige week (+12%).

Deze week (2 t/m 8 september) zijn er 8.379 testen afgenomen door GGD Kennemerland. Dit zijn er 1.738 meer dan vorige week (6.641).

In de meeste leeftijdsgroepen lag het aantal besmettingen deze week lager t.o.v. vorige week. Daarbij lieten de 18-24 en 25-29 jarigen de grootste afname zien. Daarentegen lieten de 0-12 en 30-39 jarigen juist een toename zien, met name de 0-12 jarigen waar het aantal nieuwe besmettingen bijna verdubbelde t.o.v. vorige week.

Inwoners uit de regio Kennemerland kunnen zich laten testen in Haarlem, Beverwijk en bij P4 Lang Parkeren Schiphol. Een mobiele testbus staat tenslotte in wisselende gemeenten. 

Prikbus dit weekend in Beverwijk, begin oktober in Velsen
Komende zondag kunnen bezoekers van de Bazaar in Beverwijk zich zonder afspraak laten vaccineren. Ter plekke wordt een afspraak voor de tweede prik gemaakt. De mobiele prikbus staat op zondag 12 september op de Bazaar in Beverwijk aan de Ringvaartweg tegenover de Oriental Supermarkt. Er wordt gevaccineerd met Pfizer.

Begin oktober staat de prikbus in Velsen. De precieze datum en locatie worden later bekendgemaakt. Eind augustus kregen studenten van Inholland al de gelegenheid om zich vlakbij de school te laten vaccineren. De komende tijd blijft GGD Kennemerland het project fijnmazig vaccineren uitbreiden.     

26 september laatste prik in Kennemer Sportcentrum te Haarlem
De vaccinatielocatie in het Kennemer Sportcentrum te Haarlem is op 26 september voor het laatst open. Waar op de piek van de campagne ruim 7000 prikken per dag werden gezet in de regio, zijn dat er nu minder dan 5.000 per week. Het aantal vaccinatielocaties wordt daarom afgebouwd.

De locaties in Badhoevedorp bij P4 Lang Parkeren en in IJmuiden bij het voormalig tenniscentrum blijven langer geopend. Op de locaties wordt gevaccineerd met BioNTech/Pfizer.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing