Modeltekenclub Camille tekent in museum

Door: Raimond Bos

Een sfeerimpressie uit 2000 januari 2000 tijdens de wekelijkse modeltekenavond in café Camille met Jan van der Schoor (links) geconcentreerd in actie. De naam van het model is Nicolien. (Foto: Ronald Goedheer)

BEVERWIJK - De tekenclub Camille bezoekt op zondag 16 maart 2014 de tentoonstelling van wijlen Jan van der Schoor in Museum Kennemerland in Beverwijk. De kunstenaars komen modeltekenen: 'live' tussen de tekeningen en schilderijen van hun vroegere collega. Voor de ogen van het publiek. Het museum doet de bezoekers daarbij een aantrekkelijk aanbod.

De dagen van de reeds druk bezochte tentoonstelling zijn geteld. Over een paar weken gaan alle kostelijke schilderijen, tekeningen en cartoons van Beverwijker Jan van der Schoor terug naar de ruim honderd particuliere eigenaren. Het werk verdwijnt daarmee - mogelijk voorgoed - uit het zicht.
Vandaar dat Museum Kennemerland de vele fans van de allerminst vergeten kunstenaar aanbeveelt om nog een laatste blik te werpen op zijn letterlijk fantastische werken. Ook als zij al een keer zijn geweest. Vooral de tekeningen zijn zo rijk aan details dat er nog genoeg is te ontdekken.

Aanbod
Er is nog een reden voor een laatste bezoek. Het museum doet het publiek een prachtig aanbod. Wie bij de receptie het aan Jan van der Schoor gewijde boekje 'Tot dan' koopt (€ 7,50), krijgt een toegangskaartje (€ 4,-) cadeau. Hij of zij kan dus de expositie, verdeeld over het museum en Huize Westerhout, gratis bekijken en houdt er een mooi boekje vol herinneringen aan over.
'Tot dan' (84 pagina’s) kwam in januari uit. Het is een bundeling van een serie artikelen die in het najaar in Dagblad Kennemerland verscheen rond Jans vijfde sterfdag. De teksten, gemaakt door de verslaggevers Annemiek Jansen en Jan Butter, zijn ruimschoots geïllustreerd met voorbeelden van werk van de kunstenaar en met foto's uit het archief van de krant en de plakboeken van de familie.

Dit aanbod van het museum gaat in op zondagmiddag 16 maart 2014, ter gelegenheid van de komst van de tekenclub Camille. Het belooft een bijzondere middag te worden. Jan van der Schoor was trouw lid van de tekenclub, die wekelijks bijeenkwam op de zolder van café Camille. Altijd was er een model om te tekenen. De kunstenaar willen de sfeer van toen nog eens oproepen in het museum. Het optreden is tevens een saluut aan de meester. Vanaf 14:00 uur.
Verhinderd? Jammer, maar niet getreurd. Het aanbod (boekje kopen, gratis toegang) is ook van kracht tijdens de allerlaatste twee weekeinden van de expositie: 22 + 23 maart en 29 + 30 maart 2014.

De openingstijden van Museum Kennemerland zijn zaterdag en zondag van 14:00 tot 17:00 uur. Het museum is gevestigd aan het Westerhoutplein 1. Zie ook: www.museumkennemerland.nl. De tentoonstelling Jan van der Schoor is een van de meest succesvolle uit de geschiedenis van Museum Kennemerland. De expositie trekt sinds eind oktober ruim 1500 liefhebbers.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing