Monumentale iep moet wijken voor rijstrook

Door: Bos Media Services

BEVERWIJK - Voor het uitbreiden van het aantal rijstroken op de kruising Halve Maan / Velserweg / Vondellaan moet een monumentale iep wijken. De gemeente laat onderzoeken of de boom, die nu tussen de twee huidige rijbanen van de Halve Maan staat, kan worden verplaatst. Lukt dat niet, dan zal de boom worden gekapt en wordt in de omgeving van de vernieuwde kruising volgend jaar een andere oudere boom worden teruggeplaatst.

Naar verwachting neemt de gemeenteraad komende donderdagavond een positief besluit over het uitvoeren van de werkzaamheden. Er is bijna een miljoen euro nodig voor het aanpassen van de verkeerssituatie in het gebied, maar ruim negen ton wordt door de provincie Noord-Holland betaald. De provincie heeft baat bij het optimaliseren van de verkeersstromen op deze locatie, omdat de lijnbussen van Connexxion dan stipter op tijd kunnen rijden. Het busvervoer van Connexxion wordt uitgevoerd in opdracht van de provincie Noord-Holland. Verkeer dat vanaf de Halve Maan linksaf de Velserweg op wil rijden, heeft nu de beschikking over één rijstrook. De andere rijstrook is voor het verkeer dat rechtdoor of rechtsaf gaat. Als de gemeenteraad akkoord gaat met de plannen wordt er volgend jaar een tweede rijstrook voor linksaf aangelegd. De rechter daarvan is tevens bedoeld voor de afwikkeling van het verkeer dat rechtdoor wil rijden.

Ook zal het fietspad dat langs het stadhuis loopt worden doorgetrokken tot aan de Velser Traverse als tweerichtingenpad. Dit voorkomt dat fietsers onnodig de Velserweg moeten oversteken wanneer ze naar Velsen-Noord willen rijden. Het college probeert te voorkomen dat de kruising volgend jaar helemaal dicht moet om de werkzaamheden te kunnen uitvoeren. "We gaan de aannemer vragen om een slimme oplossing te bedenken", aldus wethouder Tim de Rudder. Zover is het echter nog niet, de aanbestedingsprocedure moet nog worden doorlopen. Het verplaatsen van de iep, die beeldbepalend is voor het kruispunt, vraagt ook de nodige aandacht. Bekeken moet worden hoe de wortels van de boom liggen ten opzichte van de aanwezige kabels en leidingen. Als verplaatsen van de boom mogelijk is, zal eerst duidelijk moeten worden wat dit gaat kosten en wat de risico's ervan zijn. Het is dan de bedoeling dat de boom slechts enkele meters opschuift, zodat het aangezicht van het kruispunt niet ingrijpend wordt gewijzigd.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing