Monumentendag in gemeente Beverwijk

Door: Cor Beumer

Akerendam staat dit weekend niet alleen in het teken van de Open Monumentendag, maar is extra een bezoek waard vanwege ‘vijf eeuwen bloemperken’. Op zaterdag zijn huis èn tuin geopend, op zondag alleen de tuin. Beide dagen wordt entree geheven, € 3,50 per persoon.

Op zaterdag 8 september zijn van 10.00 tot 17.00 uur te bezichtigen de Sint Odulphuskerk in Wijk aan Zee, Huize Akerendam (ook op zondag van 11.00 tot 17.00 uur), Agathakerk, Doopsgezinde kerk (tot 16.00 uur), Grote Kerk, Goede Raadkerk (ook op zondag), Evangelisch-Luthere kerk/De Wijcker Swaen, Tuinhuisje Betje Wolff en Aagje Deken, Museum Kennemerland (ook op zondag van 14.00-17.00 uur), Restaurant Huize Westerhout (vanaf 12.00 uur, ook op zondag), Vondelloge Odd Fellows, Begraafplaats Duinrust (11.00- 16.00 uur, ook op zondag).

Het Fort aan de Sint Aagtendijk is alleen op zondag 9 september geopend van 12.00 tot 17.00 uur.  Via de website van het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland (www.hgmk.nl) is gedetailleerde informatie over de monumenten te lezen. Voor wie een kijkje buiten de regio wil nemen, is de website www.openmonumentendag.nl interessant. In de Grote Kerk, de Evangelisch-Lutherse kerk/De Wijcker Swaen, Doopsgezinde kerk en de Agathakerk zijn op zaterdag werken van kunstenaars uit Beverwijk en omgeving te zien.

Het Comité OMD Beverwijk wil graag activiteiten ondernemen met en voor de schooljeugd. Het landelijk comité heeft hiervoor de Klassendag in het leven geroepen, met speciaal en gericht materiaal voor het door een klas te bezoeken monument. Het Beverwijkse comité zoekt personen die contact willen leggen met basisscholen (groepen 7 en 8) om te peilen of ze volgend jaar mee willen doen aan de Klassendag, op de vrijdag voorafgaand aan het OMD-weekend. De deelnemende monumenten zal worden verzocht om die dag een klas te ontvangen. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met het secretariaat: tel. 0251-212167 of e-mail [email protected]

De Nederlandse Open Monumentendagen zijn onderdeel van de European Heritage Days (Europese Monumentendagen) die in 50 Europese landen in september en oktober worden georganiseerd.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing