Monumentendagen met thema 'kunst & ambacht'

Door: Bos Media Services

De replica van het tuinhuisje van Betje Wolff en Aagje Deken, te vinden bij woonzorgcentrum Lommerlust aan de Peperstraat.

BEVERWIJK - Op zaterdag 12 en zondag 13 september 2015 vinden de jaarlijkse Open Monumentendagen plaats. Brochures over de regionale deelnemers aan deze activiteit zijn, zolang de voorraad strekt, gratis af te halen bij de bibliotheek aan het Kerkplein, de buurthuizen en bij de deelnemende monumenten. 

Het thema van dit jaar is 'Kunst & Ambacht'. Alle deelnemende monumenten, op Museum Kennemerland na, zijn gratis toegankelijk. In het museum (toegangsprijs € 2,-) is een kleine tentoonstelling ingericht over het oude ambacht sigaren maken. Het museum beschikt over een grote collectie voorwerpen, materialen en documentatie, geschonken door de Beverwijkse verzamelaar Henk van Unen. Meester-sigarenmaker Jan van Gisbergen brengt op zaterdag 12 september 2015 van 14:00 tot 16:30 uur het ambacht van sigarenmaker tot leven.

Op zaterdag 12 september 2015 zijn van 10:00 tot 17:00 uur te bezichtigen de Sint Odulphuskerk in Wijk aan Zee, bunkerpaviljoen Het Bolwerk aan de Reyndersweg (richting Noordpier) in Wijk aan Zee,  Buitenplaats Akerendam (huis en tuin), de Agathakerk, de Pastorie (Breestraat), de Doopsgezinde kerk (tot 16:00 uur), de Grote Kerk plus begraafplaats (ook op zondag), de honderdjarige begraafplaats van de Goede Raadkerk (ook op zondag), Tuinhuisje Betje Wolff en Aagje Deken (Lommerlust), Museum Kennemerland (ook op zondag van 14:00 tot 17:00 uur) en Huize Westerhout/Brasserie De Smaeckkamer (vanaf 10:00 uur, ook op zondag). Het Centrum voor fotografie ISOO.nu aan het Stationsplein 46 is beide dagen van 12:00 tot 16:00 uur geopend. Te zien is de foto-expositie (werk van Kenneth Stamp) 'Bewoners en Bewerkers van Buitenplaatsen'. Het Muziekfort Fort aan de Sint Aagtendijk is alleen op zondag 13 september geopend van 11:00 tot 17:00 uur.

Via de website van het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland (www.hgmk.nl) is gedetailleerde informatie over de monumenten te lezen. Voor wie een kijkje buiten de regio wil nemen, is de website www.openmonumentendag.nl interessant.

Het Comité OMD Beverwijk-Wijk aan Zee wil graag activiteiten ondernemen met en voor de schooljeugd. Het landelijk comité heeft hiervoor de Klassendag in het leven geroepen, met speciaal en gericht materiaal voor het door een klas te bezoeken monument. Het Beverwijkse comité zoekt personen die contact willen leggen met basisscholen (groepen 7 en 8) om te peilen of ze volgend jaar mee willen doen aan de Klassendag, op de vrijdag voorafgaand aan het OMD-weekend. De deelnemende monumenten zal worden verzocht om die dag een klas te ontvangen. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met het secretariaat via telefoonnummer 0251 212167 of per e-mail via [email protected].

De Nederlandse Open Monumentendagen zijn onderdeel van de European Heritage Days (Europese Monumentendagen) die in 50 Europese landen in september en oktober worden georganiseerd.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing