Moonfish terug naar Heemskerk/Wijk aan Zee om laatste zeekabels van TenneT te begraven

Door: Ab Jenema

Foto: Jorrit 't Hoen

HEEMSKERK/WIJKAANZEE, 16 SEPTEMBER 2022 – Eind volgende week komt de Moonfish van aannemer Jan de Nul terug naar het strand van Heemskerk voor het begraven van de laatste zeekabels van TenneT. Deze kabels zijn bedoeld voor de aansluiting van het windpark Hollandse Kust (west Alpha), dat op een afstand van 50 kilometer voor de kust van Egmond aan Zee gebouwd gaat worden.

Let op: voor de liefhebbers van bijzondere maritieme techniek is dit de laatste gelegenheid om het futuristische waterwezen voor deze klus in actie te zien. Zodra het schip Vole au Vent van aannemer Jan de Nul de kabelbegraafmachine weer voor de kust heeft gebracht, zal het robotvoertuig vanaf een kilometer afstand zelfstandig over de zeebodem naar het strand van Heemskerk rijden.

Kabels drie en vier
Inmiddels zijn alle vier de zeekabels door aannemer Jan de Nul onder de duinen door ingetrokken. De eerste twee kabels voor Hollandse Kust (noord) liggen al tot het stopcontact op veilige diepte in de zeebodem. Zodra de Moonfish weer aan de slag gaat zal hij eerst kabel nummer vier, die bedoeld is voor Hollandse Kust (west Alpha), in het strand en de zeebodem begraven. Daarna volgt het restant van kabel nummer drie die al deels begraven is.

Voorbereidingen
Vooruitlopend op het graafwerk zijn voor de kust al de nodige voorbereidingen getroffen. Op het tracé voor de vierde zeekabel ligt voor de kust een groot en stug zandpakket dat de graafwerkzaamheden van de Moonfish bemoeilijkt. Dit heeft Jan de Nul opgelost met het intrillen van damwandplaten, waarmee het zand wat losser is gemaakt. De platen zijn direct na het intrillen weer verwijderd. Ook op het strand wordt dit weekend voorbereidend graafwerk verricht.

Waterzwaard
Volgens de planning wordt maandag de kabel geladen in de Moonfish en wordt het voertuig gekoppeld aan de drijvende waterleiding. Via de drijvende waterleiding wordt water naar de krachtige waterjets aan het lange zwaard van de Moonfish gepompt. Daarmee maakt deze een acht meter diepe sleuf in de zeebodem waarin hij direct de kabel legt. De sleuf spoelt aansluitend direct weer dicht.

In de zeebodem
Zodra de kabel op diepte in het strand van Heemskerk ligt, wordt de ontvangstkuip verwijderd en weer gevuld met zand. Vervolgens begraaft de Moonfish de kabel tot een afstand van drie kilometer uit de kust. Daar neemt het onderzeese voertuig UTV1200 de klus over tot aan het 'stopcontact op zee'. Dit transformatorplatform van TenneT staat op 50 kilometer voor de kust van Egmond aan Zee. Op dit deel van het traject ligt de kabel minder diep; op zo'n 2,5 - 3 meter.

Laatste stuk
Voor de derde kabel wordt de Moonfish weer op een schip naar de kust gevaren. De laatste kilometer tot aan het strand rijdt hij vervolgens weer zelfstandig over de zeebodem. Dan herhaalt het laden en koppelen zich, zodat het robotvoertuig nog een deel van zeekabel drie kan begraven totdat ook daar de UTV1200 de klus overneemt.

 

Blijf op de hoogte

Vindt u het interessant om het project op de voet te volgen? Download dan gratis de TenneT BouwApp in de App Store (iOS) of Google Play (Android) >> https://debouw.app/projects/hollandse-kust-noord-en-west-alpha

Zo ontvangt u doorlopend actuele informatie over de werkzaamheden voor de aansluiting van de windparken voor de kust. Wilt u de werkzaamheden van de Moonfish live volgen? Kom dan begin volgende week naar ons Infopunt naast het werkterrein voor een perfect uitzicht op deze bijzondere operatie.

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing