Muien in zee verraderlijk voor badgasten

Door: Ab Jenema

IJMOND - Neem jij tijdens een dagje strand ook weleens een verkoelende duik in de zee? Let dan goed op zandbanken, want daartussen bevinden zich muien. In muien stroomt het zeewater bij laag water (eb) de zee in. Een mui kan 100 meter de zee in stromen met een snelheid tot 8 kilometer per uur. Dat is voor veel recreanten te zwaar om tegenin te zwemmen. Elk seizoen komen er wel badgasten in de problemen omdat ze in een mui terecht komen, soms met verdrinking tot gevolg. Gisteren nog zijn drie drenkelingen gered en vorige week vijf, nadat ze door een mui in de problemen kwamen.

Wat te doen als je in een mui terechtkomt?
Wie in een mui terechtkomt, moet zich ervan bewust zijn dat een mui je nooit onder water trekt, maar wel van de kust afdrijft. Het belangrijkste is: blijf rustig en blijf drijven. Probeer de aandacht van de reddingsbrigade of badgasten te trekken door om hulp te roepen en te zwaaien. Laat je met de stroming meedrijven. Probeer niet tegen de stroming in te zwemmen; dan raak je vermoeid en heb je een grote kans om verder in de problemen te komen. Wie goed kan zwemmen kan links-of rechtsom schuin uit de stroming zwemmen; zo kom je uit de mui. Als dit niet lukt: laat je rustig met de stroming meevoeren tot achter de zandbanken en de golven. De mui neemt daar in kracht af. Wacht op hulp of zoek een plek op waar de golven breken; daar is het minder diep.

Wat te doen als je iemand in een mui ziet?
Laat een redding van een zwemmer uit een mui altijd over aan een lifeguard. Het komt vaak voor dat personen die iemand uit een mui willen redden zelf slachtoffer worden. De beste manier om te helpen, is direct de reddingsbrigade te waarschuwen en de drenkeling een drijfmiddel (bijvoorbeeld een bodyboard of een voetbal) toe te werpen, zodat die kan blijven drijven. Houd de drenkeling altijd in de gaten!

Veiligheid zwemmers voorop!
De Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN) controleert de hygiëne en veiligheid bij zwemgelegenheden in heel Noord-Holland, waaronder zwemwaterlocaties aan de Noord-Hollandse kust. Daarbij wordt bijvoorbeeld gecontroleerd of er geen obstakels in het water of op het strand liggen, of de blauwe informatieborden bij zwemlocaties nog de juiste informatie verstrekken en tenminste een keer per maand beoordeelt een inspecteur de kwaliteit van het zwemwater aan de hand van analyse gegevens. Mocht dat niet in orde zijn, wordt er een waarschuwing ingesteld via de informatieborden en de website zwemwater.nl.

Ook de Reddingsbrigade Nederland zet zich in voor de veiligheid van recreanten aan de kust. Ze bewaakt de veiligheid in, op en langs het water van strand-en badgasten aan de Nederlandse kust. De lifeguards van de brigade doen het uiterste om te zorgen dat er niemand verdrinkt en iedereen veilig kan genieten van het vele water dat Nederland telt. Naast het bewaken en redden geeft de reddingsbrigade ook voorlichting en lessen in bijvoorbeeld reddend zwemmen. Meer informatie over muien vindt u op de website van de Reddingsbrigade Nederland. De meest actuele informatie over zwemwaterkwaliteit en veiligheid van officiële zwemwaterlocaties vindt u op zwemwater.nl  

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing