N197 voldoet aan de verwachtingen

Door: Cor Beumer

BEVERWIJK – Ruim anderhalf jaar na opening van de N197 heeft flink wat verkeer de nieuwe verbinding al gevonden. De N197, ook wel bekend als de Binnenrandweg, voldoet daarmee grotendeels aan de verwachtingen. Dat is de belangrijkste conclusie van een gehouden evaluatie.

De N197 is op 3 juli 2010 geopend voor het verkeer. Vlak voor de opening en een jaar na de opening zijn er in en rond Beverwijk verkeerstellingen gehouden. Met de uitkomsten van deze verkeerstellingen en met visuele waarnemingen is de evaluatie opgesteld. Momenteel rijden er per dag tussen de 8400 en 11300 voertuigen op de N197, afhankelijk van het specifieke deel. Er rijdt nu minder verkeer op de wegen door de stad, zoals de Alkmaarseweg (6-33%) en de Vondellaan (32%). Om het verkeer op de wegen door de stad verder te laten afnemen is herinrichting van bepaalde delen noodzakelijk. In 2013 start de gemeente met de herinrichting van het noordelijk deel van de Alkmaarseweg. De overige delen volgen later.

De N197 sluit aan op de Velsertraverse en de A22. Daar is in de dagelijkse praktijk te zien dat de doorstroming van het verkeer moeizaam verloopt. Op korte termijn wordt hiervoor de aansluiting anders vormgegeven door gebruik te maken van de oude verbindingsbogen aan de oostzijde van de A22 komende uit de Velsertunnel. Op lange termijn zijn meer maatregelen noodzakelijk. Binnen het project IJmond Bereikbaar stellen de gezamenlijke wegbeheerders van de regio daarvoor een visie op, die medio 2012 gereed moet zijn. In deze visie moeten de oplossingen voor de lange termijn aan bod komen. Meer informatie hierover is te vinden op de speciale website www.ijmondbereikbaar.nl.

Een knelpunt is dat langzaam verkeer nu lastig de weg op een veilige wijze kan oversteken. Ook moeten fietsers nu meer omrijden dan voorheen. Verbeteringen zijn noodzakelijk, waarbij de tunnel die bij de Kleine Houtweg moet komen een eerste stap in de goede richting is.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing