Naam grootste zeesluis ter wereld wordt: Zeesluis IJmuiden

Door: Jan Pronk

IJMUIDEN - Vandaag is de naam Zeesluis IJmuiden via een videoboodschap bekend gemaakt door wethouder Jeroen Verwoort van de gemeente Velsen en Nienke Bagchus, directeur Rijkswaterstaat.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat): “De naam Zeesluis IJmuiden is precies wat het is: gelegen in IJmuiden vormt de sluis de komende 100 jaar de toegangspoort tot het Noordzeekanaalgebied en de havens van Amsterdam. Een belangrijke sluis, met een glasheldere nieuwe naam.” Het filmpje is terug te zien op www.velsen.nl/zeesluis

Ludieke namen

De bekendmaking vormde het slot van een campagne waarin het publiek werd opgeroepen een naam in te sturen. Hier werd massaal gehoor aan gegeven. Er kwamen ruim 5000 inzendingen binnen, waaronder hele ludieke namen, zoals De Irma Sluis, Sluisje McSluisface en De Sluizenmoeder. Uit alle inzendingen maakte de naamgevingscommissie van gemeente Velsen een selectie. Daarna heeft een jury, die bestond uit de nabije buren van de zeesluis, een top 5 bepaa Tot slot heeft het college van burgemeester en wethouders van gemeente Velsen de naam ‘Zeesluis IJmuiden’ gekozen.

Vier keer ingezonden

De naam werd in totaal vijf keer ingezonden. Alle vijf de indieners ontvangen een taart met daarop de naam. De inzender die de naam als eerste opstuurde, krijgt daarbij ook een uitnodiging om aanwezig te zijn bij de opening van de sluis in 2022.

De nieuwe zeesluis

Om ruimte te bieden aan steeds groter wordende zeeschepen wordt vanaf 2016 in IJmuiden gewerkt aan de grootste zeesluis ter wereld. De nieuwe sluis wordt 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep. Het project is een samenwerkingsverband van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Noord-Holland, de gemeente Amsterdam, Port of Amsterdam en gemeente Velsen. Aannemersconsortium OpenIJ bouwt de nieuwe zeesluis in opdracht van Rijkswaterstaat. Volgens planning varen de eerste schepen begin 2022 door Zeesluis IJmuiden.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
Café-Biljart Carillon
LEQUAL Online Marketing