Nederland Leest: 'Korte verhalen schrijven'

Door: Bos Media Services

Het gratis boekje in het kader van 'Nederland Leest' is verkrijgbaar zolang de voorraad strekt.

REGIO - November is de maand van 'Nederland Leest', dit jaar voor de tiende keer, met als thema 'Het korte verhaal'. Om dit thema extra kracht bij te zetten organiseert Bibliotheek IJmond-Noord een workshop, waarin tips en trucs worden geleerd voor het schrijven van een kort verhaal.  

Een kort verhaal is een kort prozawerk, langer dan een anekdote en korter dan een novelle en zich gewoonlijk beperkend tot slechts enkele personages. In de middeleeuwen en later ontstonden de raamvertellingen, waarin korte verhalen aan elkaar werden gekoppeld door ze in een kader te plaatsen. Vanaf de 19e eeuw wordt het korte verhaal beschouwd als een apart literair genre.

In kranten en tijdschriften verschijnen korte verhalen in de vorm van een column en op internet neemt de blog een grote vlucht. Veel mensen schrijven korte verhalen, vaak zijn dit persoonlijke verhalen, reisverhalen, dierenverhalen (fabels), of fantasieverhalen. Blogs gaan vaak over mode, voeding, boeken of opvoeding. Speciaal in dit jubileumjaar verschijnt er in elke provincie een aparte editie: de Nederland Leest-bundeling door A.L. Snijders, aangevuld met korte verhalen uit de regio. Het boek wordt tijdens de campagneperiode gratis verstrekt aan leden van Bibliotheek IJmond-Noord.

Ook is de informatieve leesgids over het korte verhaal verkrijgbaar. Centraal staan de schrijvers van de korte verhalen uit de cadeaupocket Nederland Leest de mooiste korte verhalen. Gekozen door A.L. Snijders. Leuk voor iedereen die geïnteresseerd is in achtergronden van auteur en boek. Met discussievragen om een eigen discussiegroep te starten, tips voor verder lezen en verwante literatuur, de (literaire) context van het korte verhaal en informatie over de auteurs van korte verhalen. Beide uitgaven zolang de voorraad strekt.

Aansluitend bij dit thema organiseert de bibliotheek een workshop 'Korte verhalen schrijven' op 18 november en 9 december 2015. Wilde je altijd al een verhaal schrijven, maar kwam je er nooit toe? Of schreef je al iets, maar was het resultaat niet wat je wilde? Of wil je het gewoon eens proberen? Deze workshop Korte verhalen schrijven biedt je de kans! In twee woensdagavonden werk je toe naar je eigen korte verhaal.
 
Kijk voor informatie en/of aanmelding op www.bibliotheekijmondnoord.nl.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing