Nederland maakt zich op voor VVN Verkeersexamen

Door: Ab Jenema


IJMOND - Van maandag 29 maart tot en met woensdag 31 maart vindt het VVN theoretisch Verkeersexamen plaats. Jaarlijks doet 95% van alle basisscholen hieraan mee. Veilig Verkeer Nederland leverde dit jaar 170.000 verkeersexamens uit en ziet een flinke toename in het aantal digitale examens: 43% van alle kinderen maakt dit jaar het theoretische deel van het Verkeersexamen digitaal.

Vorig jaar was dit nog 35%. De 25 vragen uit het examen zijn gericht op veiligheidsbewustzijn, verkeerskennis, vaardigheid en houding. Ook komen regels omtrent afleiding, spoorwegovergangen en groepsverkeer naar voren. Statistieken uit voorgaande jaren laten zien dat kinderen doorgaans vooral moeite hebben met het juist interpreteren van het verschil tussen voorgaan en voorrang. Ook ouders blijken niet altijd het verschil te kennen. Sinds de lancering van het Nationaal Verkeersexamen in 1932, hebben ruim 17 miljoen kinderen het Verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland afgelegd.

Tijdens het theoretische deel van het VVN Verkeersexamen beantwoorden leerlingen 25 vragen. Dit doen zij vanuit verschillende verkeersrollen. Denk hierbij aan de rol als fietser, voetganger op de step of op skates, maar ook vanuit de rol als passagier in bijvoorbeeld de auto of het openbaar vervoer. Leerlingen zijn geslaagd als ze 16 van de 25 vragen goed hebben beantwoord. In aanloop naar het Verkeersexamen deelt Veilig Verkeer Nederland met alle leerlingen alvast een belangrijke tip: voorrangsregels gelden alléén voor bestuurders en dus niet voor voetgangers. Regels over voorgáán gelden voor al het verkeer. 

 
 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing