Nederlandse Juffers!

Door: Jan Pronk

IJMOND - Met deze woorden beginnen Betje Wolff en Aagje Deken in 1782 hun beroemde roman ‘Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart’. Wist je dat het boek helemaal niet zo ouderwets en stoffig is als je misschien denkt? Met onderwerpen als ongewenste intimiteiten en vrouwenemancipatie is het helemaal van deze tijd.

Deze eerste Nederlandse brievenroman, het meest bekende en beroemdste boek van het schrijversduo Wolff en Deken, werd geschreven in Beverwijk. Wolff en Deken en hun roman ‘Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart’ zijn opgenomen in de Canon van de Nederlandse geschiedenis. Dit is voor Beverwijk van grote cultureel-historische waarde. Een replica van het huisje waar zij Sara Burgerhart schreven staat op de oorspronkelijke plek waar het op buitenplaats Lommerlust stond. 

Bibliotheek IJmond Noord is in het gelukkige bezit van een eerste druk van de roman. Inmiddels 241 jaar oud en door de tand des tijds aangetast, maar een dierbaar bezit.  

Zaterdag 30 september om 15.00 uur zal de vitrine met daarin dit bijzondere boek in de bibliotheek van Beverwijk officieel onthuld worden. Je bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn!

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing