Negen nieuwe EHBO-ers ronden cursus af bij Rode Kruis IJmond

Door: Ab Jenema


VELSEN-ZUID - Er lopen negen nieuwe EHBO-ers rond in de IJmond. Zij rondden deze week hun uitgebreide EHBO-cursus af en kregen daarvoor een certificaat. Tijdens het programma van tien weken hebben de cursisten onder meer geleerd om levensreddende handelingen uit te voeren. Ook kleinere ingrepen, zoals wondverzorging en een mitella aanleggen, kwamen aan bod.

Het Rode Kruis IJmond biedt elk jaar vier EHBO-cursussen aan. De cursisten krijgen tien weken lang elke week een les van twee uur. Tijdens de lessen leren de deelnemers over de theorie van EHBO, maar gaan ze vooral praktisch aan de slag. Ze leggen bijvoorbeeld een drukverband aan bij elkaar of bij de docent. Daarnaast gaan ze een paar keer tijdens de cursus aan de slag met een LOTUSslachtoffer. Dat is een acteur die een ongevalsslachtoffer speelt.

De redenen om een EHBO-cursus te volgen lopen uiteen, maar volgens instructeur Stef van Everdingen is een ding duidelijk: “Hoe meer mensen kennis hebben van EHBO, hoe beter.” Hij geeft al ruim zes jaar cursussen en workshops EHBO voor het Rode Kruis IJmond. “Op mijn twaalfde deed ik zelf een cursus omdat ik bij de scouting zat. Sindsdien kwamen mensen altijd al naar me toe om vragen over noodhulpverlening te stellen. Ik heb altijd wel een pasklare oplossing en vind het leuk om deze cursussen te geven.”

De cursisten zijn positief over zijn bevlogen en praktische manier van lesgeven. “Stef is een echte praktijkman,” vertelt Patrick Hoek, die net zelf zijn certificaat in ontvangst heeft genomen. “Hij geeft ons niet alleen de kennis die we nodig hebben, maar geeft ons ook voorbeelden van situaties die hij zelf heeft meegemaakt. Daardoor blijft het beter hangen.” Patrick heeft de EHBO-cursus gevolgd omdat hij vrijwilliger wil worden bij het Rode Kruis IJmond: “Ik ben zelf geholpen toen ik het nodig had, nu wil ik iets terugdoen en ook mensen helpen. De noodhulp is echt een aanvulling de Nederlandse primaire hulpverlening.”

Cursisten die vervolgens vrijwilliger bij het Rode Kruis worden, kunnen het cursusgeld terugkrijgen. Opleidingscoördinator Jacoba Peeters legt het uit: “Iedereen is welkom om bij ons een EHBO-cursus te volgen. Mensen die daarna vrijwilliger bij ons worden, kunnen het geld na twee jaar terugvragen.” Het Rode Kruis IJmond is altijd op zoek naar nieuwe enthousiaste vrijwilligers. Na de cursus kunnen zij direct aan de slag met hulpverlening tijdens evenementen. De eerstvolgende cursus begint medio april/mei en vindt plaats in het pas verbouwde leslokaal in Velsen-Zuid. Aanmelden kan per e-mail via [email protected] ten name van opleidingscoördinator Jacoba Peeters.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing