Nieuw parkeerbeleid Beverwijk wordt zichtbaar

Door: Jan Pronk

BEVERWIJK – Het parkeerbeleid van de gemeente Beverwijk verandert per 1 januari 2024. Dit heeft gevolgen voor iedereen die in Beverwijk woont, werkt of op bezoek komt. In het centrum van Beverwijk vervallen de blauwe zones, die onderdeel worden van één groot gebied met betaald parkeren. Alle vergunningen worden ontheffingen. Op straat zijn de voorbereidingen inmiddels zichtbaar.

Parkeervergunningen worden straks formeel parkeerontheffingen. Alle bestaande parkeervergunningen eindigen automatisch op 31 december. Ontheffingen moeten dus speciaal worden aangevraagd. “De gemeente wil dit proces voor u zo gemakkelijk mogelijk maken”, zegt wethouder Jaqueline Dorenbos (Parkeerbeleid). “We maken het overzichtelijk met minder soorten ontheffingen en ook minder parkeerzones. Het centrum van Beverwijk is straks één grote parkeerzone waar je met een ontheffing bijna overal mag staan.”

Andere regels voor vergunninghouders

Voor vergunninghouders verandert er veel. Alle blauwe zones in het centrum van Beverwijk worden betaald parkeren. Nieuw is de bezoekersregeling, waarmee centrumbewoners hun bezoek kunnen laten parkeren in deze zone voor maximaal 200 uur per jaar tegen een gereduceerd tarief (0,25 euro per uur). Voor Wijk aan Zee en het Bazaar-gebied blijven de oude regelingen van kracht.

Het aantal parkeerontheffingen voor bedrijven wordt ook maximaal twee per adres. Bedrijven kunnen geen gebruik maken van de bezoekersregeling, tenzij de ondernemer woont op het adres waar ook het eigen bedrijf zit.

Aanvragen van ontheffingen van start

Het aanvragen van een parkeerontheffing voor 2024 is inmiddels mogelijk. Dit duurde langer dan gepland vanwege onvoorziene technische aanpassingen. Aanvragen kan digitaal of via het speciale parkeerloket in de hal van het Stadhuis. Een afspraak maken voor deze parkeerbalie kan online, maar dat is niet per se noodzakelijk.

Nieuwe borden en parkeerautomaten

De gemeente is druk bezig om de aangepaste parkeerregels goed zichtbaar te maken op straat. Sinds afgelopen week verdwijnen blauwe tegels en blauwe stoepranden in het centrumgebied waar zich nu nog een blauwe zone bevindt. Daar worden vanaf deze week ook twaalf nieuwe parkeerautomaten geplaatst: in december eerst de betonnen sokkels, direct na de jaarwisseling de automaten zelf. Dit is om vandalisme rond oudejaarsdag te voorkomen.

Vanaf volgende week gaat de gemeente ook de informatieborden over parkeren vervangen. Sommige van die nieuwe borden zullen tot het nieuwe jaar afgeplakt blijven. Bij de toegangswegen naar Beverwijk en op het Meerplein komen tijdelijk speciale ledschermen te staan, die bezoekers van het centrum wijzen op de aanpassing van het parkeerbeleid.

Parkeerbeleid gaat in op 1 januari 2024

Vanaf de jaarwisseling verandert het parkeerbeleid in de gemeente Beverwijk. Vergunninghouders zijn hierover al geïnformeerd. De gemeente voegt alle parkeerzones, inclusief de huidige blauwe zone, in het centrum van de stad samen tot één parkeerzone. Hier geldt maandag t/m zaterdag betaald parkeren van 9.00 tot 19.00 uur. Uitzondering is het gebied rond het Kennemer Theater, waar betaald parkeren duurt tot 22.00 uur. Op woensdag en zaterdag bedraagt het tarief voor de eerste twee uur 0,00 euro. Parkeerders moeten zich hiervoor wél aanmelden bij de automaat of met hun parkeer-app.

 

Meer informatie op de gemeente-website:

www.beverwijk.nl/parkeerontheffing

www.beverwijk.nl/faq-parkeren

www.beverwijk.nl/parkeren

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing