Nieuwe Stadsdichterverkiezing op stapel

Door: Ab Jenema

Foto is van Bert Giebels.

IJMOND -  Elk jaar krijgt een nieuwe dichter de mogelijkheid om als Stadsdichter Beverwijk de stad te volgen en van poëtisch commentaar te voorzien. Op zijn of haar eigen manier.

Nadat Isa van Klaveren, de jongste stadsdichter (25) in al die jaren, in 2019 Beverwijk fris en vrolijk becommentarieerde, is het nu alweer tijd voor een nieuwe stadsdichter.

Minstens zes keer per jaar wordt van de stadsdichter een gedicht verwacht met een commentaar op het leven in de stad. Beschrijf de stad in al haar facetten en hoedanigheden: de mooie, de grimmige kanten, het romantische, het tegendraadse, het eigene, het dwarse,  alles wat Beverwijk voor de inwoners zo uniek maakt. En doe dat in je eigen stijl, in verwondering, verbazing, uit liefde of opborrelende boosheid. Of een mix van dat alles.

De nieuwe dichter wordt dan de achttiende op rij. In 2002 ging de eerste dichter van start, in december 2018 schreef Janneke Methorst alweer het honderdste stadsgedicht. Isa van Klaveren beschreef als Stadsdichter 2019 glorieus het leven van een jongere in Beverwijk. Naast de zes stadsgedichten krijgt de stadsdichter steeds vaker ook van andere organisaties de vraag om een gedicht te schrijven, bij een speciale gebeurtenis of evenement.

De wedstrijd staat voor iedereen open: de gelegenheidsdichter, de af-en-toe-dichter, de romantische ziel, de verbitterde zonderling, de liefhebber, en het wie-niet-waagt-wie-niet-wint-type. Maar gewoon goede dichters hebben bij ons de voorkeur. Ook jij/u als gewoon poëzieliefhebber kunt meedoen en drie gedichten inzenden voor 8 december naar [email protected] Drie gedichten inleveren, één met als thema - hoe kan het anders - Vrijheid, één over Beverwijk en één naar vrije keuze. Op 12 december lezen alle inzenders hun gedichten voor en maakt de wethouder van cultuur, Brigitte van den Berg, bekend wie als stadsdichter van Beverwijk door de straten en dreven mag dolen.

Naast de wethouder en oud-stadsdichter Van Klaveren zitten in de jury een medewerker van de bibliotheek, een professioneel schrijver, en een vertegenwoordiger van de stichting.

Het podium waar de gedichten worden voorgedragen is vanouds cultureel café Camille.

Zie ook www.kunstencultuurbeverwijk.nl

 

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
Café-Biljart Carillon
LEQUAL Online Marketing