Nieuwe stichting FrisseWind.nu sluit aan bij de strijd voor een gezonde leefomgeving rondom Tata Steel.

Door: Ab Jenema

Foto: Marjan Bogers

IJMOND - De stichting maakt zich ernstige zorgen over de vervuiling van Tata Steel en de impact op de volksgezondheid. De stichting is een online petitie gestart die in een paar dagen ruim 400 keer is ondertekend.

Stichting FrisseWind.nu is opgericht door Antoinette Verbrugge, Sanne Walvisch en Jaap Venniker en komt voort vanuit jarenlange frustratie. De staalindustrie stoot continu wolken zeer gevaarlijke stoffen over ons uit. Dagelijks vervuilen zij moedwillig onze omgeving en zo schaden zij onze gezondheid. Onze kinderen komen zwart terug van het buitenspelen en de stank is misselijkmakend. We voelen ons thuis niet veilig en zijn ernstig bezorgd over onze gezondheid.

Zo blijkt uit recente onderzoeken van de GGD en IKNL dat in de IJmond longkanker 25% vaker voorkomt, met uitschieters in sommige wijken dichtbij de fabriek tot wel 50%. Daarnaast zijn er hoge concentraties zware metalen en kankerverwekkende stoffen gevonden en is de concentratie ultrafijnstof te vergelijken met een druk verkeersplein. Het RIVM doet meer onderzoek. Op de uitslag willen wij niet langer wachten. De onderzoeken van de laatste decennia zeggen genoeg en er tikt kostbare tijd weg.

De stichting constateert dat ondanks alle aangekondigde programma's, roadmaps en andere maatregelen door Tata Steel en/of de Provincie Noord Holland de schade en hinder maar niet minder wordt. In de petitie roept men Tata Steel op “per ommegaande alle maatregelen te nemen om hinder en schade direct te stoppen, al dan niet door het sluiten van fabrieksonderdelen”

De stichting beraadt zich op verdere, onorthodoxe stappen.

Stichting FrisseWind.nu is opgericht door Antoinette Verbrugge (voorzitter), Sanne Walvisch (secretaris) en Jaap Venniker (penningmeester). De stichting wordt ondersteund door een brede achterban uit heel regio Kennemerland.

Meer informatie is te vinden op de website FrisseWind.nu
Daarnaast is FrisseWind.nu te volgen via Twitter: @FrisseWind_nu en Instagram: @FrisseWind_nu

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
Café-Biljart Carillon
LEQUAL Online Marketing