Nieuwe straatnamen in Heemskerk: De Slinger en het Kilpad

Door: Ab Jenema

Het fietspad over de rijksweg A9 tussen de Stroomwal en de Genieweg gaat De Slinger heten. Het fietspad tussen de Genieweg en de Groenedijk (Zaanstad) gaat het Kilpad heten. Beide fietspaden hebben geen officiële straatnaam. Het verzoek van de hulpdiensten (politie, ambulance en brandweer) is om de fietspaden voor de herkenbaarheid en locatiebepaling bij incidenten een naam een te geven.

Als je een luchtfoto van het fietspad tussen de Stroomwal en de Genieweg bekijkt is duidelijk zichtbaar dat het pad een aantal haarspeldbochten heeft om het hoogteverschil te overbruggen. Het pad slingert zich naar boven en naar beneden, vanaf de Stroomwal, hoog over de Rijksweg A9 naar de Genieweg. Vandaar de naam De Slinger.

Kilpad
Het fietspad tussen de golfbaan en het gasverdeelstation dat loopt van de Genieweg naar de Groenedijk, gemeente Zaanstad gaat Kilpad heten. ‘Kil’ is een plaatsnaam die duidt op een watergeul. Op de grens van Heemskerk en Beverwijk met Assendelft ligt zo’n kil. Deze kil is weliswaar een watergeul die op een kreek lijkt, maar is van oorsprong de begrenzing van het deel van de Kromme IJ. Hierover is ooit afgesproken dat dit deel van de Kromme IJ bij Assendelft behoort. De Groenedijk was de begrenzing van de Kromme IJ. Het fietspad loopt vanaf de Geniedijk tot de kil bij de Groenedijk. Vandaar de naam Kilpad.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing