Nieuwe Workshop bij Toonbeeld Geesterhage "DE SMAAK VAN INKT"

Door: Jan Pronk

CASTRICUM - Op zaterdag 28 mei organiseert Toonbeeld Geesterhage een dag-workshop vrij schilderen met inkt.

In deze workshop maakt u onder begeleiding van kunstenares / docente Fennanda Eleveld kennis met de eigenschappen van inkt en papier, met ons eigen handschrift en met de diverse mogelijkheden van inkt en water. Het boek le goût de l'encre ( de smaak van inkt) van kunstenaar Gao Xingjian toont hoe je met gebruik van de klassieke technieken een schilderachtige verbeelding tot leven kunt brengen.

"Een oud gezegde bevestigt dat diegene die zich bekwaamt in het schilderen langer zal leven, omdat het leven dat je met een penseel hebt gecreëerd, het leven zelf versterkt."

Schilderen met inkt nodigt uit tot eenvoud en spontaniteit. Inkttechnieken worden door kunstenaars uit Oost en West al eeuwen gebruikt om zich uit te drukken. Schilderen in gewassen inkt is een Oost-Aziatische schildertechniek van Chinese oorsprong. Met een penseel wordt Oost-Indische inkt in verschillende waterverdunningen aangebracht op rijstpapier. In het Chinees staat de schildertechniek bekend als shu? mò huà, in het Japans als sumi-e. Ook westerse kunstenaars bekwaamden zich in inkt schilderen. Rembrandt tekende en schilderde met pen, penseel en inkt en van Gogh gebruikte inkt om te schetsen en te tekenen. In de hedendaagse kunst zien we Marlene Dumas op geheel eigen wijze gebruik maken van de klassieke inkttechniek. Meer informatie op www.toonbeeld.tv

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing