NK Tegelwippen: tegels eruit, groen erin

Door: Jan Pronk

Beverwijk doet dit jaar mee aan NK Tegelwippen. Samen met Heemskerk en Velsen gaan we de uitdaging aan om zoveel mogelijk tegels te ‘wippen’ en tuinen en openbare ruimtes te vergroenen. Hoe? Wethouder duurzaamheid, Nevin Özütok: “In Beverwijk zijn prachtige voorbeelden waar tegels plaats hebben gemaakt voor geveltuintjes, kruidentuinen en zelfs fruitbomen. Beverwijk wordt er mooier, koeler en leefbaarder van. Laten we daarom samen zoveel mogelijk tegels wippen. Wie weet laten we Heemskerk en Velsen dan ver achter ons. Doe mee en haal de natuur dichtbij!”

Tegels vervangen door groen heeft veel voordelen: minder wateroverlast, koelere temperaturen, meer vlinders, bijen en andere dieren die nodig zijn voor de biodiversiteit. Dat is hard nodig vanwege het veranderende klimaat, de hevige regenbuien en de lange periodes van hitte en droogte. 

Mooier en leefbaarder

Meer groen maakt Beverwijk mooier en leefbaarder. Nu vind je op verschillende plekken zinloze verstening. De gemeente onderzoekt de mogelijkheden om de openbare ruimte te vergroenen en gaat daarmee aan de slag. Met het NK Tegelwippen worden ook inwoners en bedrijven van harte uitgenodigd om mee te doen en hun tuin, balkon of dak te vergroenen, of een geveltuintje aan te leggen. 

Groene ontmoetingsplekken

Als gemeente laten we graag zien wat er allemaal mogelijk is. De buurttuinen aan de Wilgenhoflaan en de groen speelplek in Westertuinen zijn twee duidelijke voorbeelden waar met de buurt groene ontmoetingsplekken zijn gemaakt. Özütok: “Er zijn veel initiatieven in Beverwijk die vele groene meters maken. Daar mogen we trots op zijn.”

Wie wipt de meeste tegels in de IJmond?

Het NK Tegelwippen loopt nog tot eind oktober. En alle tegels tellen mee! Samen kunnen we Beverwijk groener maken. Laten we ervoor zorgen dat Beverwijk als winnaar uit de bus komt. Geef je tegels op via de website van het NK Tegelwippen en deel je groene successen met de rest van Beverwijk via Facebook, Instagram en Twitter met #tegelwippenbeverwijk. 

Gratis aanhanger te leen

Je kunt in Beverwijk een aanhanger lenen om je tegels kosteloos naar het afvalbrengstation te brengen.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing