Noord-Hollanders ontvangen en versturen op één na minste kerstkaarten

Door: Jan Pronk

Noord-Holland bungelt onderaan de provincielijst als het gaat om ontvangen kerstkaarten. Van alle provincies is de stapel kerstkaarten op de deurmat alleen in Zuid-Holland kleiner. Dit komt naar voren uit onderzoek van kaartenwebshop Kaartje2go. Ook als het gaat om het versturen van kerstkaartjes is Noord-Holland zeker geen hoogvlieger. Alleen in Limburg worden minder kerstkaarten verstuurd.

Woon je in Watergang, Benningbroek of Kwadijk dan is de kans op het ontvangen van een berg kerstkaarten het grootst. De drie dorpen ontvangen gemiddeld per inwoner de meeste kerstwensen. Als het gaat om het versturen van kerstkaarten dan zijn inwoners van Marken, Spierdijk en Zuidermeer het meest fanatiek.

Vooral jongeren sturen meer kerstkaarten

Daarnaast blijkt dat 81% van de Nederlanders van plan is om dit jaar kerstkaarten te gaan versturen. Opvallend is dat vooral 18- tot en met 34-jarigen aangeven meer kerstkaarten te gaan versturen dan vorig jaar. 38% van de kerstkaartstuurders zegt dit te doen omdat ze er leuke reacties op krijgen. Ook geeft twee op de vijf aan dat ze een kerstwens sturen om te laten weten dat ze aan diegene denken. De groep die geen kerstkaarten stuurt, zegt er gewoon niet zoveel mee te hebben.

Schuldig voelen

Uit het onafhankelijke onderzoek in samenwerking met veldwerkbureau Panel Inzicht onder 1.000 respondenten komt ook naar voren dat 1 op de 3 Nederlanders zich schuldig voelt wanneer ze een kerstkaart ontvangen van iemand die ze zelf geen kaart hebben gestuurd. Bijna 80% van deze 'schuldigen' stuurt alsnog een kaartje terug.

Foppe Strikwerda, mede-oprichter van Kaartje2go, legt uit: "Mensen stoppen tijd en aandacht in het sturen van een kerstkaartje. Krijg je dus een kaartje van die ene vriendin, terwijl je haar zelf geen kerstkaart hebt gestuurd? Dan wil je toch graag laten zien dat je haar waardeert en stuur je haar een kaartje terug."

Verplicht samen aan het kerstdiner

Naast het ontvangen en versturen van kerstkaarten, vindt 43% van de Nederlanders het leuk dat we na twee rustige jaren weer onbeperkt kerstborrels en -diners kunnen geven. Uit de data van Kaartje2go blijkt dan ook dat deze kerst meer gasten worden uitgenodigd. Ten opzichte van vorig jaar, worden er per bestelling gemiddeld de helft meer uitnodigingen voor een kerstborrel of -diner verstuurd.

Toch staan we zeker niet allemaal te springen om kerst weer in grote groepen te vieren. Ruim 40% van de Nederlanders geeft aan het liever klein te vieren. Ook komt naar voren dat niet iedereen de sociale activiteiten rondom kerst waardeert. Bijna 1 op de 3 kerstvierders zegt namelijk dat ze zich verplicht voelen om gezellig te doen.

 

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing